CAZUL gândacilor și capcanelor de la Spitalul Județean din Focșani. Ce a decis DSP Vrancea: unitatea condusă de Mîndrilă ”nu a respectat regimul produselor biocide”! Copiii au fost puși în pericol pentru că puteau ingera substanțe chimice extrem de periculoase!

Postarea unei mămici pe Facebook a creat valuri la nivel național, în ultimele zile, iar controlul DSP Vrancea a dus la o serie de măsuri anunțate astăzi de instituția condusă de medicul Cătălin Graur. Comunicatul emis de DSP:

În urma informațiilor apărute în mass media referitoare la prezența vectorilor (gândaci) în secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, instituția noastră s-a autosesizat în data de 10.02.2020 și a dispus efectuarea controlului la nivelul unității sanitare în vederea verificării celor sesizate.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că la nivelul secției de Pediatrie s-a efectuat operațiunea de dezinsecție în data de 04.02.2020, în condiții de necesitate, la solicitarea asistentei șef a secției, ca urmare a prezenței vectorilor. Dezinsecția s-a realizat utilizând un dispozitiv care prezintă acțiune mecanică asupra insectelor târâtoare. Pentru acest dispozitiv nu au fost disponibile în cadrul controlului documente de conformitate și o etichetă în limba română.

De asemenea, în cadrul operațiunii de dezinsecție a fost utilizat și un produs biocid avizat de Ministerul Sănătății, dar care nu prevede ca și categorie de utilizatori unitățile sanitare, acestea făcând parte din categoria utilizatori profesionali. Personalul medical din cadrul SPIAAM a utilizat acest produs dată fiind metoda de aplicare prin picurare și nu prin pulverizare, care ar fi presupus eliberarea saloanelor, fapt greu de realizat, dat fiind gradul mare de ocupare al saloanelor în această perioadă de răspândire a virozelor respiratorii.

La data controlului în secția de Pediatrie au fost identificate două dispozitive tip capcană mai sus menționate, identice cu cea apărută în imaginile din presă, dar care nu indicau prezența vectorilor. Unitatea sanitară are întocmit planul de dezinsecție și deratizare 2020 care cuprinde cele patru trimestre ale anului, prima operațiune de dezinsecție fiind planificată în luna martie. Planul cuprinde și intervențiile la nevoie.

Pentru nerespectarea regimului produselor biocide a fost sancționată cu amendă în valoare de 2000 lei persoana cu atribuții în efectuarea operațiunilor de dezinsecție și deratizare, conform prevederilor HG nr.857/2011.

De asemenea s-au formulat următoarele măsuri:

efectuarea dezinsecției la nivelul întregii secții de Pediatrie utilizând produse conforme

– interzicerea consumului de alimente de către pacienți în saloane;

– păstrarea alimentelor pacienților doar în spațiile frigorifice existente la nivelul secțiilor;

scoaterea din uz a dispozitivelor tip capcană pentru insecte târâtoare existente pe secții.”

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.