Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a resfințit sâmbătă, 28 decembrie 2019, sediul istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Imobilul a fost redobândit, prin eforturile proprii, de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, în urmă cu 16 ani, fiind întreținut de Arhiepiscopie în toată această perioadă și redat, în anul 2018, funcției inițiale.
La eveniment au participat Pr. Ionuț-Cristian Vuță și Pr. Marian Gegea – consilieri eparhiali, Ana-Corina Săcrieru – președinta Asociației Femeilor Ortodoxe, precum și aproximativ 50 de membri ale acestei organizații.
În cuvântul rostit după slujba de sfințire, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a arătat că Asociația Femeilor Ortodoxe din Eparhie a fost înființată, în anul 1927, de Episcopul Ghenadie Niculescu al Buzăului și a funcționat, până în 1948, sub denumirea de „Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe din România – filiala Buzău”, societate cu personalitate juridică distinctă în cadrul Eparhiei noastre, parte componentă a cultului ortodox.
„Dumneavoastră, femeile creștine ortodoxe de astăzi, sunteți chemate să dați o mărturie concretă, vie, despre credința pe care o împărtășiți și pe care trebuie să o transmiteți copiilor și nepoților, confirmând, prin aceasta, că sunteți vrednice urmașe ale femeilor ortodoxe de odinioară. Perioada 1948-1990, când înaintașele dumneavoastră nu s-au mai putut implica organizat în viața Bisericii, este, din fericire, de domeniul trecutului; totuși, activitatea lor nu a lipsit cu desăvârșire, deoarece au continuat să se implice la nivelul fiecărei parohii, în așa-numitele comitete parohiale, desigur, în funcție și de modul în care preotul a știut să le inspire curaj. După anul 1990, am intrat într-o nouă etapă a istoriei Bisericii noastre strămoșești, marcată de libertatea de exprimare, și cred că nimeni nu ne mai poate opri să ne manifestăm public, prin fapte concrete, credința ortodoxă și valorile Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.
Totodată, Părintele Arhiepiscop Ciprian a evidențiat activitatea remarcabilă pe care asociația a desfășurat-o până în prezent.
„Mărturisesc, cu acest prilej, că am mari așteptări din partea femeilor ortodoxe din cele două județe ale Eparhiei noastre și sunt convins că veți face cinste Bisericii Ortodoxe Române. La o primă analiză, oricine își poate da seama că ați pășit deja pe un făgaș frumos și constructiv. Dacă vom merge permanent în această direcție, cu aceeași implicare și dăruire, nu am nici o îndoială că se vor împlini lucruri frumoase, spre bucuria sufletească a domniilor voastre și spre folosul sufletesc al celor din jur. Odinioară, femeile ortodoxe s-au axat pe latura educațională, înființând școli, pentru pregătirea tinerilor în spiritul culturii și spiritualității creștine; acum, trebuie să recunoaștem că este destul de dificil să înființăm școli sub directa oblăduire a Bisericii, dar aceasta nu înseamnă că nu putem organiza și desfășura activități culturale, educaționale și de caritate, în folosul copiilor și tinerilor noștri”, a subliniat Ierarhul.
La rândul său, doamna Ana-Corina Săcrieru a menționat următoarele: „Ceea ce Înaltpreasfinția Voastră ați făcut, dincolo de restaurarea juridică a asociației, este această punere în lumină a adevăratei noastre misiuni. Ați deschis o poartă și ne-ați spus: Iată, aceasta este dimensiunea în care femeia ortodoxă funcționează, ca o adevărată organizatoare a lumii din jurul ei. Intenționat evit cuvântul «creatoare», deși Alice Voinescu, prima femeie filosof din cultura română, cu doctoratul luat în anul 1913, spunea că declinul culturii a început odată cu uitarea de către femeie a menirii ei fundamentale, aceea de creatoare a lumii din jurul ei. Când femeia alege să pună altceva în locul valorilor sădite ontologic în ea, atunci începe declinul lumii din jurul ei. Este ca și cum am uita adevărata menire și ne-am apuca de altceva. Noi știm că avem multe de făcut, dar cele cu adevărat importante nu trebuie lăsate. Acesta nu este doar un act de restaurare juridică, ci și de restaurare a demnității feminine, pentru că, atunci când suntem în menirea noastră, suntem cu adevărat în demnitatea noastră”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a dăruit Asociației Femeilor Ortodoxe, cu ocazia resfințirii sediului ei istoric, două icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul.
Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei numără, până în prezent, 7600 de membri, având drept scop renașterea spirituală a poporului român și deșteptarea spiritului misionar creștin.
Preluare de pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancea