IGSU comunică periodic faptul că pompierii români intervin în sprijinul autorităților franceze pentru a stinge incendiile din pădurile Hexagonului, în timp ce calea ferată București – Constanța este afectată și la această oră de flăcări, niciun pompier nefiind văzut în zonă, conform șoferilor care ne-au transmis informații și clipuri video de pe A2, la km 54 – 56 mai exact. Și zilele trecute s-au produs incendii de vegetație chiar lângă șinele de cale ferată pe tronsonul Constanța – București…
Pompieri români în Franța:
Video cu calea ferată București – Constanța cuprinsă de flăcări:
Comunicatul IGSU:
În cursul zilei de ieri, după ședința operativă derulată în cadrul unității de pompieri Perpignan NORD, autoritățile franceze au decis pre-poziționarea modulului RO GFFF-V în proximitatea localității Argelès-sur-Mer, o zonă cu risc ridicat de izbucnire a incendiilor.
Înainte de pre-poziționare, ofițerii din cadrul celulei de management a modulului au asistat la o prezentare a platformei SDIS 66/SAMU, principalul centru de recepție și gestionare a apelurilor de urgență 15/18/112 din departamentul Pyrénées-Orientales, inaugurată în anul 2012, platformă ce procesează, anual, aproximativ 400.000 de apeluri.
Între orele 13:00 și 20:00, echipajele române, împreună cu doi reprezentanți ai pompierilor francezi, au fost dislocate într-un perimetru împădurit, în care s-a constatat un potențial crescut de izbucnire a incendiilor. Din fericire, nu au fost înregistrate focare active, iar personalul nu a fost implicat în misiuni operative de stingere.
Pe timpul misiunii de pre-poziționare, colegii noștri au desfășurat un exercițiu tactic, având ca scenariu lichidarea unui incendiu izbucnit într-o zonă cu vegetație deasă, respectiv protecția unui complex de locuințe învecinate.
Ulterior, în jurul orei 21:30, echipajele modulului național specializat pentru stingerea incendiilor de pădure, au fost alertate pentru a interveni la un incendiu izbucnit la un bungalow cu destinația spațiu de cazare, flăcările extinzându-se și la vegetația uscată din apropiere, pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați.
Pentru eficientizarea acțiunii, în dispozitiv au fost angrenate două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Totodată, cisterna de 30.000 de litri a fost utilizată pentru alimentarea a cinci autospeciale aparținând pompierilor francezi, asigurând continuitatea fluxului de apă necesar stingerii.
Misiunea s-a desfășurat sub coordonarea directă a ofițerului de legătură francez, având ca obiectiv protejarea construcțiilor aflate în proximitate și limitarea efectelor negative ale incendiului. Intervenția s-a încheiat în jurul orei 23:00, fără a fi înregistrate victime sau pagube semnificative.
Pentru ziua de astăzi, 10 iulie, în Departamentul Pyrénées-Orientales, riscul apariției incendiilor de pădure este unul ridicat, astfel că modulul național va fi dislocat în puncte strategice, pentru asigurarea unui răspuns rapid și eficient în cazul producerii unui incendiu de pădure.