Avocatul Adrian Toni Neacșu despre codurile care apar pe afișele și clipurile electorale.

Preluare (distribuire) de pe pagina de FB a avocatului Adrian Toni Neacșu:

Temerile mele, exprimate tot aici, cu privire la modalitatea de aplicare de către BEC a OUG 1/2025 cu privire la publicitatea electorală online în timpul campaniei s-au adeverit.
BEC emite ordine de eliminare a conținutului ilegal constituind publicitate politică indiferent dacă acesta aparține partidelor politice, candidaților sau persoanelor fizice. În primele 2 zile de campanie electorală au emis deja 20 de decizii de acest fel, majoritatea dintre ele vizând postări pe internet ale unor persoane fizice, cu identitatea asumata sau nu.

Deocamdată nu au aplicat și amenzi contravenționale, doar au inlaturat postările de pe rețelele sociale, dar AEP-ul o va face, iar amenzile nu sunt mici- între 15.000 și 50.000 lei.

Persoanele fizice care fac publicitate politică online pentru un candidat sunt considerate ca acționând in numele candidatului pe care îl promovează, fiind astfel un actor politic în sensul Regulamentului 2024/900. Au tot dreptul sa facă publicitate politică pentru cine doresc, nimeni nu îi oprește, dar trebuie sa respecte legea în ce privește marcarea materialelor ca fiind publicitate electorala și dacă au investit bani proprii pentru asta, astfel încât nimeni sa nu fie indus in eroare prin tehnici inselatoare.

Atunci când pe Facebook sau Tik Tok sau alta rețea socială mare un utilizator înțelege să facă publicitate politică în favoarea unui candidat sau dimpotriva in defavoarea altuia el trebuie să respecte legislatia în vigoare și sa marcheze acea postare, astfel încât sa se înțeleagă dacă primește bani pentru asta sau dacă el însuși a plătit pentru promovarea postării.

Simpla marcare a postarilor ca fiind publicitate electorala, ceea ce de altfel în esenta evident și sunt cat timp își propun convingerea celorlalți cu cine sa voteze, le scutește de cenzura BEC- ului sau sancționarea contravențională din partea AEP, pentru ca pe conținutul lor nu se baga nimeni, cât timp acesta respectă legile.

Puteți numi ceea ce se întâmplă drept efectul bogpr sau Bogdan Peschir.

Folosesc acest material publicitar politic pentru a va explica codul care il însoțește și cum trebuie citit.

Deci, A0B1C1D1E1 inseamna urmatoarele:

A0: clipul nu face obiectul unei tehnici de vizare a unui public țintă. Este publicat pentru toți și este promovat pe Facebook pentru orice utilizator la care ajunge.
B1: clipul face obiectul unor tehnici speciale de distribuire, adica s-au folosit prelucrări automate a datelor cu caracter personal și care pot servi la distribuirea materialului publicitar politic.
C1: clipul este plătit din fondurile prevazute de Legea finantarii partidelor politice.
D1: clipul face parte dintr-o campanie de promovare electorala politica
E1: promovarea clipului si vizibilitatea sa pe Facebook sunt contra cost.
În campania electorala candidații sunt doar un produs care trebuie vândut exact cum se vinde orice produs, prin publicitate și marketing plătite. O reclamă la o pastă de dinți e la fel de corectă cum e și reclama calităților oricărui candidat. Asa cum albește Colgate instant dinții asa și politicianul lăudat e imaculat.

PS Pot sa retransmit legal și corect acest material politic fara sa risc nimic pentru ca în el sunt toate mențiunile prevazute de lege. Le vedeți în partea de sus. Dacă făceam eu acest clip pe banii mei și îl promovam tot pe banii mei, fara ca George Simion sa stie, trebuia sa inserez eu acele date și atunci totul era legal.”

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.