Juristul Mihai Copaci, condamnat penal definitiv pentru luare de mită pe când era director la CAS Vrancea (detalii AICI), soțul fostei judecătoare Adriana Copaci, primul magistrat din România retrogradat profesional de Consiliul Superior al Magistraturii pentru exercitarea cu rea credință sau gravă neglijență a funcției (detalii AICI), s-a transformat în turnător, inventând acuzații fără a face o minimă documentară juridică pentru a se lămuri cu privire la dilemele existențiale de natură juridică pe care le are.
Pe 2 aprilie a. c., Mihai Copaci (foto, alături de soție) a trimis o sesizare la Agenția Națională de Integritate acuzând mai multe persoane că sunt în stare de incompatibilitate sau conflict de interese (nu s-a hotărât, așa că le-a pus pe amândouă). Mai ales că este jurist, penalul Mihai Copaci, ajuns recent director executiv interimar al ADI „Vrancea Aqua” (propus de primarul PSD Valentin Misăilă) ar fi trebuit să studieze legea înainte să facă sesizare la ANI și să documenteze mai atent speța.
O simplă lecturare a legislației l-ar fi putut lămuri (deși ne îndoim pentru că nu pare a-l duce capul) care este diferența între un funcționar public (supus reglementărilor Legii 176/2010, referitor la incompatibilități) și un angajat pe perioadă determinată, încadrat ca personal contractual (exemplificăm strict cazul uneia din cele trei persoane reclamate la ANI). Eventual, putea face sesizări punctuale, pentru fiecare persoană în parte, justificând cu dovezi acuzațiile, asumându-și ca un bărbat ceea ce ar fi considerat că este nelegal. Nu să arunce cu noroi la modul general și să lase ANI să piardă timp cu sesizări nefondate.
Mai mult, Copaci a cerut Agenției Naționale de Integritate, să verifice „cu discreție” sesizarea sa (adică să nu spună nimănui că el este turnătorul), dovedind astfel că nu cunoaște legea. Aceasta stipulează că persoana care sesizează ANI trebuie să-și asume cu nume și prenume cele reclamate, iar cel acuzat trebuie să ia la cunoștință inclusiv cine l-a „turnat”. ANI nu poate verifica „cu discreție”, așa cum vrea Copaci, ci la vedere, transparent față de cei pe care-i cercetează în urma unor sesizări.
Și acum, surpriză, penalule Copaci! Unul din oamenii pe care i-ai reclamat anul acesta a cerut punctul de vedere al ANI în urmă cu 3 ani, ÎNAINTE de a deveni membru al Consiliului de Administrație la care te referi, tocmai pentru că s-a gândit că ar putea exista turnători ca tine care să nu cunoască legea (sau să o interpreteze altfel) și care să dea de lucru degeaba instituțiilor statului. Iată răspunsul dat de ANI în septembrie 2021:
Mihai Copaci nu este singurul pesedist (fără acte, deocamdată, dar fiind propus recent de Misăilă (foto stânga) ne dăm seama că face parte din gașca primarului) care face sesizări nefondate la adresa cuiva. Deputatul PSD Laurențiu Marin a fost și el turnător la Agenția Națională de Integritate, în urmă cu 4 ani, făcând o sesizare la adresa unui adversar politic, sesizare care s-a dovedit a fi nefondată.
Unii penali precum Copaci cred că dacă ei sunt corupți, șpăgari și penali toată lumea este la fel. Nu, penalule! Cei mai mulți oameni sunt cinstiți, nu șpăgari ca tine! Alți gargaragii de teapa lui Laurențiu Marin cred, la fel, că dacă sunt înconjurați de penali (pesedeul vrâncean are numeroși membri condamnați penal) toată lumea e penală.
Culmea este că Mihai Copaci l-a turnat la ANI inclusiv pe un fost consilier de-al primarului Misăilă, dovedind că nu are scrupule și încercând, conform surselor noastre, să acceadă el într-un Consiliu de Administrație pe care l-ar fi „mirosit” inclusiv nevastă-sa în urmă cu 3 ani.
Iată sesizarea lui Copaci la ANI (nu vom da numele persoanelor în cauză și nici numele instituțiilor și societăților pentru a nu face deservicii de imagine celor acuzați la grămadă de Copaci):
„Vă sesizez existența unui incident de integritate privind starea de incompatibilitate sau conflict de interese de natură administrativă în baza reglementărilor prevăzute de Legea 176 / 2010 din următoarele motive: în cursul anului 2023, dar și anterior acestei date, la societatea (X) au fost numiți în calitate de membri ai Consiliului de Administrație administratori neexecutiv persoane care erau în stare de incompatibilitate sau se aflau în conflict de interese de natură administrativă. Precizez că există un caz în care un funcționar public al (UAT … ) a fost numit în CA la (…..) deși acesta era în incompatibilitate deoarece UAT-ul figurează ca acționar al societății, precum și din alte considerente pe care solicit să le verificați. Având în vedere presiunile de natură politică și considerând instituția ANI independentă și echidistantă vă rog să dispuneți verificări în concordanță cu discreția și profesionalismul care vă caracterizează și cu celeritate”.
Alte informații de context:
Mihai Copaci, fostul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vrancea, a fost numit relativ recent director executiv interimar al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Vranceaqua” la propunerea primarului Cristi Misăilă. Decizia lui Misăilă demonstrează faptul că primarului nu-i pasă de noțiuni privind integritatea profesională. Cum să propui director executiv la ADI „Vranceaqua”, un șpăgar condamnat definitiv la închisoare? Pe 27 februarie 2016, Copaci era prins în flagrant de procurori, în parcare la Kaufland, lângă McDonald, în timp ce primea mită 1.000 de euro ca parte dintr-o sumă mai mare cerută.
Soția sa, Adriana Copaci, fost judecător în cadrul Secției a II-a Civilă a Tribunalului Vrancea, a fost sancționată în noiembrie 2019, de către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că și-a „exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni”. Este vorba despre decizia din dosarul în care judecătoarea Copaci l-a lăsat practic în funcție pe primarul PSD de la Reghiu, Răduță Macovei, deși acesta din urmă avea o condamnare definitivă și conform jurisprudenței ÎCCJ și deciziilor CCR trebuia să-și piardă mandatul. (Cristi IRIMIA)