Cum poate fi reactivată o rută profesionale a elevilor, în opinia candidatei PNL Livia Marcu

”Fiecare școală trebuie să aibă acces la o platformă profesională care să-i ajute pe profesori, consilieri școlari și psihologi să-și desăvârșească rolul de a-i îndruma pe elevi să urmeze meseria potrivită în viață”, susține Livia Marcu, inspector școlar general al IȘJ Vrancea și candidat din partea PNL Vrancea pentru Camera Deputaților.

A pune educația elevilor în centrul preocupărilor unui parlamentar, prin propunerea de inițiative dedicate consilierii pentru orientare profesională și personală, reprezintă o atitudine care merită atenție din partea instituțiilor decidente și a celor partenere.

Tocmai de aceea, inițiativa pe care Livia Marcu o va avea, în sensul facilitării orientării în carieră a elevilor, merită apreciată. Îndrumarea copiilor pentru filiera corespunzătoare înclinației pe care o au ar ajuta întreaga societate, fie că vorbim de instituții publice sau societăți comerciale. De altfel, orientarea profesională a elevilor este în strânsă legătură cu dezvoltarea învățământul dual, un tip de învățământ care va lua amploare în Vrancea, ca urmare a proiectului pe care administrația liberală din perioada 2020 – 2024 l-a inițiat și pentru care a obținut finanțare. Este vorba despre construirea campusului profesional integrat, liceal și universitar, prin fonduri PNRR, până la finalul anului 2026, campus care va purta denumirea „Profesor Cătălin Toma”, în memoria artizanului celui care a avut inițiativa realizării acestui proiect.

Campusul urmează să fie construit în Focșani pe o suprafață de peste două hectare și va include 4 corpuri de clădire: un corp principal (cu săli de curs, amfiteatru, bibliotecă cu sală de lectură, ateliere digitale și laboratoare), un cămin studențesc, cantină și bază sportivă, va avea soluții de energie alternativă (panouri fotovoltaice și stații de încărcare electrică auto) și o parcare proprie, cu 12 stații de încărcare pentru mașini electrice. Campusul va dispune de resurse educaționale, mobilier, ateliere de practică pentru elevi și studenți, precum și de ateliere digitale, asigurând infrastructura necesară pentru pregătirea profesională optimă a elevilor și a studenților.

De exemplu, la nivelul județului Vrancea a fost constituit consorțiul pentru învățământ dual, al cărui lider este Consiliul Județean Vrancea la care au aderat două universități de prestigiu, care au filiale în Focșani (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și Universitatea București), trei colegii tehnice din Focșani (Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Colegiul Tehnic „Valeriu D.Cotea”) și Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și companii locale, reprezentative în domeniul economic (SC Paco Prod Serv SRL, SC Micromet SA Focșani, SC Simiz Fashion SRL).

„Practicarea unei meserii către care elevii nu au înclinație este rezultatul alegerii incorecte pe care copiii o fac la un moment dat. De altfel, există pericolul abandonului școlar atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, ca urmare a lipsei de consiliere specializată și a asteptărilor nerealiste ale partenerilor educaționali ”, a mai adăugat Livia Marcu.
În calitate de inspector școlar general al IȘJ Vrancea, dar și de profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, Livia Marcu a demonstrat constant o înțelegere a nevoilor elevilor și a asteptărilor părinților. Acum, în ipostaza de candidat la Camera Deputaților, își propune să promoveze inițiative legislative și proiecte care să sprijine elevii în identificarea direcțiilor profesionale și personale potrivite, contribuind astfel la pregătirea lor pentru viață.

Printre ințiativele propuse, se numără crearea unor centre regionale de consiliere și orientare profesională, formarea continuă a consilierilor școlari, introducerea unor programe de orientare profesională încă din gimnaziu, chiar și o platformă națională pentru orientare profesională la care să aibă acces fiecare școală.

„Elevii noștri au nevoie permanentă de a fi ghidați și susținuți pentru a-și construi un viitor de succes. Fiecare copil merită o șansă de a-și descoperi vocația și de a excela în cariera pe care și-o dorește,” a încheiat Livia Marcu.

CMF 11240002

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.