Silvia Murgescu, alpinista de 38 de ani originară din Focșani, a murit pe 12 ianuarie în Munții Bucegi, după o cădere de circa 100 de metri, trupul său rămânând fixat într-o zonă foarte greu accesibilă în condiții de vreme bună, darămite pe viscol.
Au trecut 16 zile de atunci și, din păcate, alpiniștii și salvamontiștii prahoveni nu au reușit să-i recupereze trupul pentru a-l da familiei, spre o creștinească înmormântare. Se speră că vremea va fi mai bună săptămâna viitoare, astfel încât intervenția să poată fi făcută. Până atunci, Silvia rămâne ”prizoniera muntelui”, un munte pe care l-a iubit atât de mult încât pare că nu vrea să-l părăsească încă…
Dumnezeu să o ierte! Condoleanțe familiei greu încercată în aceste zile!
*Pe site-ul silvique.ro puteți citi poveștile fascinante ale Silviei legate de experiența sa în munții din România și Europa.
Iată postarea făcută astăzi de Salvamont Prahova:
”Așa cum am precizat într-o postare anterioară, după încercarea de extragere aero din prima zi, anulată din cauza rafalelor de vânt, făcând analiza riscurilor, am ajuns la concluzia că cea mai bună soluție pentru recuperarea victimei din Bucegi este inserția a trei salvatori montani cu elicopterul în zona respectiva prin troliere, efectuarea punctelor necesare de amaraj, pregătirea victimei și evacuarea aero.
Am solicitat oficial DSU alocarea unei resurse de zbor, lucru ce s-a întâmplat, având alocat un elicopter H 135 pentru perioada 20-27 ianuarie. La începutul acestei săptămâni am avut o ședință tehnică în care am hotărât, împreună cu colegii de la formația locală Salvamont Bușteni, ca în cazul în care, din cauza condițiilor meteo nu este posibilă intervenția aero până la data de 27 ianuarie, să încercăm o intervenție terestră.
Aseară, la sediul Salvamont Bușteni, am mai avut o ședință la care s-au pus la punct ultimele detalii tehnice pentru misiunea de azi. În această dimineață echipa de intervenție si echipa de sprijin erau pregătite, dar, din păcate, condițiile meteo ne-au fost din nou potrivnice, vântul suflând sus cu peste 100 km/h, din N-V, cu transport de zăpadă spre Abruptul Prahovean (de altfel nici telecabina Babele nu funcționează din aceleași motive), făcând imposibilă și operațiunea terestră.
Cum timp de două săptămâni elicopterul nu a putut efectua misiunea, fiind puțin probabil să reușească în viitorul apropiat, din cauza condițiilor meteo (vânt si/sau vizibilitate scăzută), am decis să intervenim tot terestru in zilele următoare, atunci când vremea va permite”.