”Femeile ortodoxe, jertfă și eroism”, eveniment anual comemorativ-cultural, derulat la Mausoleul Mărășești

Joi, 5 august 2021, la Mausoleul Eroilor din Mărășești, a avut loc ediția anuală a evenimentului comemorativ-cultural Femeile ortodoxe, jertfă și eroism, organizat de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, cu binecuvântarea și în prezența Chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În capela ortodoxă din incinta Mausoleului au fost săvârșite Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru eroii români, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial, dar și pentru doamnele ortodoxe care au ctitorit acest monument, unde se odihnesc osemintele ostașilor eroi de la Mărășești.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a slujit împreună cu preotul Dragoș-Mihail Olteanu – consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional, și preotul Cristinel Popa – protoiereu al Protoieriei Panciu, răspunsurile la strană fiind date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul”, sub coordonarea părintelui arhidiacon Daniel Dumitrică.

La eveniment au participat membre ale Asociației Femeilor Ortodoxe din Eparhie, precum și reprezentante ale altor asociații de femei ortodoxe din cadrul a două eparhii din țară.

În predica rostită, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian și-a exprimat bucuria realizării unei noi întâlniri în comuniune liturgică, închinată memoriei eroilor neamului românesc.

Astăzi, noi, cei adunați în fața Sfântului Altar și a sarcofagului ce conține osemintele ilustrului general Eremia Grigorescu, ne-am îndeplinit o datorie de conștiință creștinească față de toți eroii neamului românesc, precum și față de părinții și bunicii noștri, care au înțeles să-și apere cu prețul vieții moștenirea teritorială, culturală și spirituală primită de la înaintașii lor și, totodată, să cultive în sufletele copiilor și nepoților lor valorile credinței noastre ortodoxe strămoșești. Dacă ei nu și-ar fi făcut datoria, cu cinste și responsabilitate și, mai ales, cu frică de Dumnezeu, noi nu am fi fost în stare să le arătăm respectul cuvenit și prețuirea binemeritată, ca mulțumire pentru apărarea valorilor ce definesc identitatea noastră românească: patria, credința, limba, cultura, spiritualitatea, libertatea, unitatea și demnitatea unui popor.

Poate, i-am fi dat uitării sau, dacă ne-am fi adus cumva aminte de ei, probabil, i-am fi comemorat cu o oarecare detașare, în cadrul unor manifestări festive, solemne, dar lipsite de căldură sufletească. Din fericire, întrucât bunicii și străbunicii noștri și-au educat copiii în spiritul credinței propovăduite de Sfânta noastră Biserică Ortodoxă și a iubirii față de patrie și de neamul românesc, iată că, în ciuda tuturor provocărilor societății actuale din ce în ce mai secularizante, ne-a învrednicit Dumnezeu să aducem prinos de recunoștință eroilor neamului, în această zi de Înainte-prăznuire a Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, prin Sfânta Liturghie și slujba Parastasului, dedicate tuturor celor care își dorm somnul de veci în acest mausoleu sau în pământul binecuvântat al Vrancei, sfințit cu sângele eroilor credinței și ai neamului românesc”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

În partea a doua a manifestării au fost prezentate momente cultural-istorice. Astfel, un număr de 16 copii din cadrul Atelierelor „Voievozi Români”, pe care le realizează Asociația Femeilor Ortodoxe în Eparhie, au recitat lucrarea literar-istorică scrisă de Alecu Russo în secolul al XIX-lea, „Cântarea României”.

De asemenea, tinerii invitați din cadrul Centrului de Excelență în Cultură și Civilizație românească „Împreună” – București au realizat un moment dramatic profund doveditor pentru faptul că „eroii neamului nostru nu au o existență izolată, singuratică, în istoria noastră, deoarece un erou nu aparține doar generației în care s-a născut și pentru care a luptat, ci aparține întregului popor, în virtutea continuității care există între eroii care aparțin unor generații diferite, iar această continuitate este chiar fundamentul continuității în istorie a poporului nostru. Un erou, prin faptele și prin jertfa lui, va crea o forță atât de puternică, încât va da naștere altor eroi. Exemplul eroilor de Mărășești, Mărăști și Oituz este mai mult decât relevant în acest sens, pentru că, în spatele sacrificiului lor, în spatele faptelor lor de arme, se află lupta mai multor generații pentru idealul pe care ei au reușit să-l împlinească”, după cum a explicat Nicolae Săcrieru.

Nuanța artistică a evenimentului cultural-istoric a fost tușată cu adâncă emoție de profesorul și interpretul popular Maria Murgoci și de Grupul „Cetina” pe care-l coordonează, prin interpretarea a trei doine de război.

Doamna Rodica Șorănescu, reprezenta Societății Ortodoxe a Femeilor Române din Iași, a reliefat, în cuvântul domniei sale, rolul fundamental pe care l-au avut și ar trebui să-l aibă în continuare femeile creștine ortodoxe, în „unirea sufletelor și mobilizarea energiilor pentru educația religioasă a tinerilor, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate, pentru susținerea Bisericii”, așa cum era definit scopul Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, în statutul acesteia din anul 1910. Doamna Șorănescu a expus, pe rând, fiecare din faptele de jertfă realizate de femeile ortodoxe predecesoare ale membrelor de azi.

Președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, doamna Ana Săcrieru, a mulțumit Ierarhului locului pentru grija desăvârșită cu care păstorește sufletele femeilor creștine de astăzi, care compun Asociația Femeilor Ortodoxe din Eparhia în care pământul udat cu sângele eroilor cere multă jertfă și în zilele noastre, pentru ocrotirea sufletelor generației următoare.

Niciunul dintre evenimentele noastre comemorativ-culturale nu ar avea loc și nu ar fi atât de intense în comuniunea dintre noi și în numărul mare de copii și tineri pe care ele le implică, dacă nu ar exista această profundă și reală grijă a Chiriarhului nostru, deopotrivă pentru sufletele noastre și ale copiilor noștri. Atrăgându-ne mereu atenția asupra necesității cinstirii cum se cuvine a jertfelor înaintașilor și a înaintașelor noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian ne cere, de fapt, să dăm și noi răspuns bun vremurilor în care trăim, să jertfim și noi ceva din confortul incomparabil al vieților noastre, măcar și numai pentru a ne ocroti copiii, adică pe aceia de care depinde însăși continuitatea ființei poporului nostru. Or, noi, femeile ortodoxe de astăzi, spre deosebire de înaintașele noastre, prea mult ne vedem de viețile noastre personale și prea puțin de nevoile celor mulți din jurul nostru.

Ele construiau școli, învățau copii, ocroteau orfani, îngrijeau bătrâni. Astăzi, într-un timp de pace, la un veac după acel război, 100.000 de copii români aflați în țară nu au lângă ei pe părinții lor, plecați la muncă în străinătate, iar în timpul celor doi ani de război, în România, au rămas orfani aproximativ 300.000 de copii. Femeile ortodoxe ale acelui timp făceau lucruri concrete pentru acei copii. Individualismul zilei de astăzi lasă în sarcina instituțiilor astfel de tragedii, pentru care vom fi întrebați ce am făcut. De aceea e atât de importantă lucrarea Ierarhului nostru, de neobosită încercare, de a ne face să conștientizăm importanța crucială a implicării concrete a femeilor în sprijinirea lucrării sociale și misionar-educaționale a Bisericii”, a afirmat doamna Săcrieru.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian a subliniat că „ziua de astăzi a fost închinată cinstirii eroilor neamului. Dumnezeu a îngăduit ca Țara Vrancei să fi fost, atunci, linia de hotar între libertate și ocupația străină, în acele momente dramatice din istoria poporului român, și ca, pe aceste pământuri, să se poarte bătălii cumplite, în care românii au făcut dovada unui eroism fără precedent, raportat la numărul mare al soldaților inamici și la tehnica militară din vremea aceea. Însă, fără credința lor curată și statornică în Dumnezeu și fără ajutorul Său, acest eroism nu ar fi fost posibil. De aceea, s-au ridicat, pe pământul Vrancei, atâtea monumente închinate eroilor, după numărul victoriilor obținute în marea confruntare cu armata germană, în iulie-august 1917, având în centru Mausoleul de la Mărășești, ca o expresie concretă a recunoștinței femeilor ortodoxe – mame, soții, fiice – față de cei ce s-au jertfit pe câmpurile de luptă, dar și ca un simbol al credinței și iubirii de patrie și neam, încredințat urmașilor lor, cu speranța că aceștia vor fi educați în spiritul acelorași valori și idealuri în care au crezut ei”, a menționat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Preluare de pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancea, unde pot fi vizualizate mai multe imagini de la eveniment.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.