VIDEO: Cele mai IMPORTANTE sfaturi date de prof. dr. Vasile Astărăstoae legate de noul coronavirus.

Pe 28 februarie a. c. profesorul universitar doctor Vasile Astărăstoae, fostul președinte al Colegiului Medicilor din România a acordat un interviu ziarului ”Bună ziua, Iași” (BZI), în care a vorbit despre noul coronavirus. Astărăstoae declarase cu câteva zile înainte, pentru DC News, că ”nici în cele mai sumbre scenarii, nu puteam să-mi imaginez isteria colectivă și globală, care s-a declanșat. După mai multe zile, când am deschis televizorul, am crezut că fie a început al III-lea război mondial, fie a venit sfârșitul lumii. Spun isterie globală pentru că ea nu este numai în România. Ea se manifestă și în China, Italia, Austria etc. Nu mi-am imaginat că nu se vor analiza parametrii epidemiei. Dacă suntem cât de cât raționali, putem să observăm că mortalitatea (raportata la numărul de îmbolnăviri declarate, și nu la populația generală) este de aproximativ 2,4% (n. r. – între timp a ajuns la 3,7 % – astăzi, 14 martie), apropiată de cea prin gripă în 2018 și că coronavirusul are o patogenie scăzută. Cei care au decedat în Italia aveau comorbidități majore (neoplasm, BPOC, insuficență cardiacă stadiul III). Chiar dacă măsurile autorităților din Italia au trezit admirația unor oficiali români, în realitate, multe sunt absurde, între care carantina și arestarea celor care nu o respectă”, a precizat reputatul doctor.

Iată sinteza celor mai importante declarații/sfaturi pe care Vasile Astărăstoae le-a făcut/dat:

* Această panică isterică se explică prin faptul că nu avem studii legate de noul coronavirus (oamenii se tem de necunoscut), de viteza de propagare a epidemiei și de faptul că nu există un vaccin (ca și cum vaccinarea ar fi panaceu universal). Se știe că, unul dintre efectele perverse ale idolatrizării vaccinării (și propaganda în acest sens) este că se creează un sentiment de siguranță și nu se mai iau alte măsuri protective împotriva bolii, măsuri care sunt deseori mai eficiente decât vaccinarea.

* Școlile nu ar trebui închise. Ar trebui pus la dispoziția elevilor săpun și dezinfectant.

* Mortalitatea din cauza accidentelor rutiere este de 2000 de ori mai mare decât cea dată de infecțiile virale, de gripă.

  • persoanele vulnerabile – cele peste 60 de ani (11% mortalitate)
  • persoanele vulnerabile – cele peste 70 de ani (13,5% mortalitate)

* Igiena este foarte importantă, dezinfectarea suprafețelor plane, nu trebuie dusă mâna murdară la gură, la nas.

* Dacă porți masca îi protejezi pe ceilalți. Pe tine nu te protejează. Masca nu trebuie purtată mai mult de o oră și jumătate.

  • Virusul este în picăturile de salivă, nu în aer.
  • Virusul poate fi controlat acum, dacă nu apar mutații. Acestea pot apărea la orice virus, la orice bacterie. Pot fi și mutații pozitive, nu doar negative.

* Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lăudat China pentru măsurile luate. Asta a fost surprinzător pentru mine, deoarece în China măsurile au fost antiumane. Partidul Comunist Chinez a luat măsuri antiumane. A introdus o carantină excesivă, au fost oameni împușcați, oameni duși cu forța, case însemnate așa cum s-a întâmplat în perioada nazistă. OMS a aplaudat astfel de metode, ceea ce este greșit. Carantina nu este o metodă eficientă.

* OMS este o adunare a țărilor care fac politici de sănătate, iar delegații din OMS sunt de regulă oameni care nu au pregătire medicală. OMS  nu a avut niciun proiect de succes în materie medicală. Când a fost gripa aviară și cea porcină OMS a prezis maxim 3 milioane de morți și un minim de 400.000 de morți. S-a înșelat amarnic. De ce aș crede ce spune acum?

  • Autoritățile medicale din România s-au comportat excelent până acum.

* Febra nu este dată doar de coronavirus, termoscannerele nu rezolvă situația.

* Bacteriile și virușii ne-au influențat viața mereu.

* Lumea nu se mai sperie de holeră, de ciumă, de malarie, de difterie. Lumea se sperie de ceea ce este nou. Isteria globală și națională nu se justifică.

  • Este o aberație să nu primești avioane din Italia. Păi, iau avionul din Italia spre Germania și apoi spre România. Măsurile sunt exagerate.
  • Pierderile economice sunt foarte mari.

* Virusul nu se transmite de la animal la om.

* Cazul ZERO în ceea ce privește noul coronavirus nu a fost identificat. 60 de milioane de oameni din China au fost agresați de autorități pentru câteva zeci de mii de bolnavi, din care 2.000 de decese (n. r. – statistică valabilă pe 28 februarie). Toate țările democratice nu reacționează față de acest lucru. Profitând de epidemie s-a făcut un stat polițienesc. În China s-au dat bani pentru a se face acte de delațiune: ”Vecinul meu tușește. Veniți și-l luați!”. Este inuman!

  • Isteria o înțeleg. Panica nu o înțeleg.

* Nu cred că la mijloc este o exterminare planificată a populației: noul coronavirus nu este o armă bacteriologică, pentru că este afectată, în principal, populația de peste 70 de ani. Nu cred că se dorește exterminarea pensionarilor. Cred că sunt speculații.

Situație la zi (14 martie 2020, orele 18.00): 149.293 de cazuri la nivel mondial (5609 decese, însemnând 3,75 % mortalitate).

* La mobilitatea din lumea aceasta vor mai fi cazuri. Trebuie să fim atenți, să monitorizăm și să intervenim rapid, nu să-i punem pe oameni la  domiciliu forțat, să-i băgăm în carantină.

* Epidemie de gripă a existat în fiecare an… mai mare sau mai mică. Virusul gripal este volatil, suferă mutații de la an la an. Cred că avem 50 de decese provocate de gripă.

* Despre vaccinul antigripal. Eu nu m-am vaccinat antigripal. Este foarte bun pentru persoane vulnerabile. Rămâne la latitudinea fiecăruia, dar nu te protejează 100%. Vaccinul trebuie să coincidă cu tulpina care circulă în acel an. În 2018 au circulat 3 tulpini. Vaccinul a avut eficiență doar 20%. Dacă și-ar lua măsuri simple: te speli pe mâine, nu stai aproape de persoanele bolnave etc. s-ar reduce enorm numărul îmbolnăvirilor.

* Orice boală nu este o glumă. Îngrijorarea este normală, panica nu, isteria nu.

* Despre Institutul Cantacuzino: ”S-au băgat bani în institut dar nu s-au finalizat proiectele. Cât a fost civil s-au investit bani fără cap. Nu s-a apelat la specialiști. A fost lăsat să moară din păcate. Este dureros pentru că ai avut o bijuterie și ai aruncat totul în noroi”.

UPDATE: Doctorul Bruce AylwardUn reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a condus echipa OMS ce a analizat luna trecută situaţia din China, a declarat că, în încercarea de a stopa răspândirea COVID-19, ţările pot câştiga timp pe o perioadă scurtă, odată cu limitarea călătoriilor, însă această măsură „nu ajută”. Cele mai eficiente, spune specialistul, sunt respectarea recomandărilor făcute de experţi şi depistarea cazurilor. Reprezentantul OMS a recunoscut că „oamenii sunt derutaţi” legat de coronavirus. El spune că simplele măsuri – precum spălarea mâinilor – şi testarea rapidă, în cazul în care o persoană este suspectă că a fost expusă COVID-19, sunt mai eficiente.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.