Recent, în Cimitirul Sudic din Focșani a avut loc ceremonia dezvelirii plăcii ”Monumentul funerar maior Gheorghe Pastia”, monument istoric cu o mare semnificație memorial-simbolică pentru municipiul Focșani. Ceremonia a marcat clasarea ca monument istoric în luna octombrie 2019 a ”Monumentului funerar maior Gheorghe Pastia” și a avut loc la împlinirea a 106 ani de la inaugurarea Teatrului Comunal ”Maior Gh. Pastia”.
”Monumentul funerar maior Gheorghe Pastia” marchează locul de veci al maiorului Gheorghe Pastia (1847-1929), ctitorul ”Teatrului Municipal” și al ”Ateneului Popular” din Focșani. Mormântul a aparținut Mariei Botescu, mătușa maiorului Gheorghe Pastia, care a fost înmormântat aici prin voința sa testamentară: ”Doresc ca executorii testamentari să facă toate cheltuielile necesare pentru înmormântarea mea la Cimitirul „Sfântul Gheorghe” din Focșani în cavoul mătușei mele Maria Botescu, născută Pastia, și din banii ce se va găsi în casă să se facă la timp un monument funerar, care se va așeza deasupra cavoului”. Aici se găsesc înmormântați verii lui Gheorghe Pastia: Mihail și George Botescu, eroi ai Războiului de Independență.
”Monumentul funerar maior Gheorghe Pastia” a fost realizat în anii 1910 și 1929-1942 de către meșterii pietrari greci Nicolas P. Renieris și Nicolae Colios și se înscrie în liniile arhitecturii eclectice, de factură academică. Soclul din marmură alb-gri se remarcă printr-o profilatură clasicizantă proporționată și prin calitatea execuției ornamentelor de la baza coloanelor. Partea superioară, mai elaborată, reunește coloanele, frontonul, pinaclu și reprezentarea antropomorfă în chip de înger.
Clasarea în luna octombrie 2019 a ”Monumentului funerar maior Gheorghe Pastia” reprezintă un moment istoric pentru comunitatea din municipiul Focșani, dar și pentru activitatea Direcției Județene pentru Cultură Vrancea. Aceasta reprezintă cea de-a doua clasare a unui bun cultural imobil realizată la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, alături de clasarea în luna noiembrie 2014 a “Bisericii din lemn Sf. Treime a Schitului Buluc” din Jariștea, cod LMI VN-II-m-B-21099.