Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat sâmbătă, 19 octombrie 2019, la Ceainăria Culturală din municipiul Buzău, evenimentul „Firescul, adevărata sănătate a unei comunități”, ca recurs la valorile perene ale satului românesc, într-o încercare de salvare a omului contemporan. Programul a cuprins două conferințe pe teme culturale și un atelier practic.
La manifestare au participat Ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, Ana-Corina Săcrieru – președintele Asociației Femeilor Ortodoxe, precum și doi invitați de seamă din domeniul etnografiei și al folclorului.
Astfel, Lect. Dr. Ionel Boamfă – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a vorbit despre mecanismele de funcționare a structurilor de echilibru din satul românesc, iar etnograful Ion Cherciu a evidențiat semnificațiile elementelor proprii costumului popular de la Curbura Carpaților. Cu această ocazie, cel de-al doilea invitat a amintit și valoarea inestimabilă a bisericilor de lemn din Buzău și Vrancea, ca factor de identitate culturală a civilizației românești, explicând specificul arhitectural unic al bisericilor de lemn din Țara Vrancei.
Evenimentul s-a încheiat cu un atelier de rețete alimentare vechi din zona Curburii Carpaților, expuse de Elena Mocanu, reprezentanta Asociației Femeilor Ortodoxe din Vrancea, participanții fiind invitați să deguste unele dintre aceste feluri de mâncare.
În cuvântul său, Chiriarhul Buzăului și Vrancei i-a felicitat pe organizatori și a subliniat rolul Asociației Femeilor Ortodoxe în sprijinirea misiunii preoților în parohii.
„Sunt încântat să constat și să aflu că tot mai multe femei creștine ortodoxe practicante din Eparhia noastră doresc să se înscrie în Asociația Femeilor Ortodoxe, care, fie la astfel de evenimente, fie la locul de muncă și, îndeosebi, la școală, le vorbesc copiilor despre aceste frumuseți ce ne reprezintă pe noi ca popor. A venit vremea ca preoții din parohii să fie sprijiniți realmente de credincioși și mai ales de credincioase, fie la nivel local, fie prin intermediul acestei entități, numită Asociația Femeilor Ortodoxe. Îmi doresc ca viața bisericească să fie cât mai dinamică și îmi exprim convingerea că dumneavoastră puteți veni cu foarte multe lucruri, unele nebănuite de mine, care să dea mai multă forță misiunii preotului și, implicit, a episcopului unei Eparhii”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.
Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe a arătat că scopul evenimentului a fost și acela de a aduce laolaltă șezătorile vii din comunitățile de la Curbura Carpaților, respectiv: Bisoca, Vintileasca, Bârsești, Reghin, Jitia, dar și din orașele Focșani și Buzău. Aceasta deoarece „evenimentul își propune să sublinieze importanța aducerii laolaltă a tradițiilor care sunt însuflețite de comuniunea realizată într-o comunitate centrată pe acele tradiții. Tradiția trebuie văzută ca o imensă responsabilitate a fiecăruia dintre noi, pentru că tradiția înseamnă a da, a duce mai departe, a transmite. Nu poți transmite decât cu însuflețire. Dacă tradiția se reduce doar la fotografii și doar la a îmbrăca o ie în zi de sărbătoare, aceasta nu e tradiție, pentru că nu este dusă mai departe, ci este purtată ca un manechin. Nu este suficient dacă o persoană transmite tradiția în mediul ei familial, ci e mult mai mare forța transmiterii dacă acest lucru se realizează într-o comunitate centrată pe acele valori”, a afirmat Ana-Corina Săcrieru.
Etnograful Ion Cherciu are nenumărate lucrări de specialitate despre specificul Țării Vrancei și nu numai, precum: „Tradiții și credințe populare din Țara Vrancei”, „Spiritualitate tradițională românească în epoca interbelică”, „Bisericile de lemn din Țara Vrancei, factor de identitate culturală” și ultima apariție editorială, prezentată și în cadrul manifestării, „Portul popular românesc în cercetările monografice ale Școlii Sociologice de la București”.
Lect. Dr. Ionel Boamfă activează în cadrul Departamentului de Geografie al Facultății de Geografie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având drept principale domenii de cercetare geografia istorică, toponomastica, antroponomastica, geografia culturală, etnografia și folcloristica, fiind coautor al mai multor cursuri universitare, studii, articole, apărute în publicații românești și străine.
Evenimentul „Firescul, adevărata sănătate a unei comunități” se înscrie în seria de activități derulate de Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, care are drept scop implicarea femeilor ortodoxe în renașterea spirituală a poporului român. Acesta a fost precedat de conferința „Modele ale inimii, modele ale minții”, susținută de Mihai Gheorghiu – președintele Platformei civice apolitice „Împreună”, dar și de conferințele „Educație și conștiință” și „Alexandru Vlahuță, primul și ultimul”, susținute de Mircea Platon – redactor-șef al revistei „Convorbiri literare”.
Preluare de pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei