Vară fierbinte și la propriu și la figurat pentru cei din PNL Vrancea. Demisia Alinei Drumea din funcția de consilier local în CL Focșani a dus la un conflict mediatic între deputatul Dragoș Ciobotaru,
președintele PNL Vrancea și Toader Constantin, consilier județean PNL Vrancea, lider al Partidei Romilor Vrancea. Constantin i-a reproșat public liderului liberal faptul că nu l-a promovat în Consiliul Local Focșani pe Ionel Dumitru, primul după Alina Drumea (foto dreapta) pe lista de supleanți, Dragoș Ciobotaru preferându-l pe Tomas Bellu (foto stânga). De altfel, acesta a și depus jurământul în CL Focșani, în urmă cu câteva săptămâni.
Acum, Toader Constantin a anunțat că situația va fi tranșată în instanță, acolo unde se va cere invalidarea mandatului lui Tomas Bellu și validarea mandatului lui Dumitru. „În calitate de lider al Partidei Romilor Pro-Europa – Filiala Vrancea, denunț public declarațiile discriminatorii făcute de deputatul Dragoș Ciobotaru, președinte PNL Vrancea, care aduc atingere gravă imaginii, demnității și contribuției comunității rome în viața politică a județului. Acesta a afirmat, într-un context referitor la consilierul local Ionel Dumitru, membru al Partidei Romilor, că „PNL nu mai poate tolera anumite angajamente neonorate și nici nu mai poate duce în spate persoane care doresc o funcție, reprezentând pentru aceștia doar o sursă de venit, fără implicare, fără asumare…
Foto: Dragoș Ciobotaru și Toader Constantin, când au semnat actele de colaborare
Această afirmație este stigmatizantă și profund ofensatoare, vizând nu doar un om, ci întreaga comunitate romă, asociată cu lipsa de implicare și interesul personal. S-a încălcat OG 137/2000 privind combaterea discriminării, art. 16 din Constituția României și art. 14 din CEDO. Domnul Ionel Dumitru a fost un susținător loial și activ al parteneriatului PNL–Partida Romilor. Alții au negociat funcții pe ascuns. Acum, în loc să-și asume eșecurile politice, se aruncă vina pe romi. Este inadmisibil ca un deputat în funcție să stigmatizeze public o comunitate întreagă, folosindu-se de funcția sa.
Am sesizat deja Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și vom transmite un memoriu către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dar ne vom căuta dreptatea și în instanță, pentru a valida mandatul domnului Dumitru, așa cum este corect”, a precizat Toader Constantin.
Acesta a mai adăugat că și-ar fi dorit un „dialog onest și respectuos”. „Ionel Dumitru (foto dreapta) a muncit. A fost prezent în campania electorală, a mobilizat oameni, a vorbit cu comunitatea, a adus voturi. Nu a trădat, nu s-a ascuns, nu a făcut jocuri duble. Spre deosebire de alții, care se prefăceau că susțin candidatura lui Resmeriță, dar în spate băteau palma cu alte tabere, el a fost loial și implicat. Ne acuzați acum că nu am onorat anumite angajamente. Dar să nu uităm că noi am mers pe încredere. Am colaborat, am pus umărul, iar comunitatea noastră a arătat seriozitate. E ușor să vorbiți despre reguli interne și reorganizare, dar e mai greu să recunoașteți aportul celor care v-au fost utili la momentul potrivit. Nu voi permite nimănui să își bată joc de munca și demnitatea comunității rome. Asta nu este o reacție din orgoliu, ci o poziție de principiu. Cei care trădează vor fi trădați – așa e în politică, și nu numai. În plus, aș vrea să reamintesc că Cătălin Toma a construit, nu a demolat. A știut să adune oameni, nu să-i dezbine. A apreciat efortul fiecărei comunități, nu l-a discreditat. Noi nu cerem favoruri. Cerem doar respect. Dacă PNL alege un alt drum, e dreptul lui. Dar Partida Romilor va merge înainte, cu fruntea sus, alături de cei care ne tratează ca parteneri egali, nu ca mijloc electoral temporar”, a încheiat Toader Constantin.
Pe de altă parte, Dragoș Ciobotaru a susținut într-o declarație dată Ziarului de Vrancea că decizia luată a fost una legală și corectă:
„Legislația electorală este foarte clară când vorbim despre validarea unor supleanți de pe listele electorale, una din principalele obligații este că nici o persoană nu poate fi validată în funcția de consilier local dacă nu-și păstrează calitatea de membru al partidului pe listele căruia a candidat. Domnul Ionel Dumitru nu a mai călcat în sediul PNL de un an de zile, imediat după alegerile locale. Mai mult decât atât membri Partidei Romilor cu care aveam un protocol încheiat au aderat către alte formațiuni, la alegerile parlamentare din 2024 având candidați proprii. De la finele anului 2024 PNL se află într-un proces de reorganizare și reconstrucție și cred că a venit momentul ca deciziile pe care le luăm să fie în acord cu statutul partidului nostru, cu respect față de colegii liberali serioși, implicați și dedicați principiilor și valorilor noastre.
Înțeleg supărarea colegilor de la Partida Romilor, însă PNL nu mai poate tolera anumite angajamente neonorate și nici nu mai poate duce în spate persoane care doresc o funcție, reprezentând pentru aceștia doar o sursă de venit, fără implicare, fără asumare și fără a respecta colegii implicați. Vă asigur ca toate procedurile au fost respectate, in conformitate cu legislația în vigoare și statului PNL. Dacă se consideră nedreptățiți pot acționa în consecință. Ne dorim să facem lucrurile așa cum trebuie, așa cum spune și sloganul nostru „prin noi înșine”. În PNL este binevenit oricine dorește și poate aduce plus valoare, fără discriminare, însă nu va mai exista toleranță față de nerespectarea regulilor și a colegilor.”