Gabriela Rotaru, asistenta care a injectat un bebeluș cu adrenalină în loc de vitamina K, fusese infirmieră mulți ani de zile. Părinții nou-născutului au anunțat că vor face plângere penală la Parchet.

Gabriela Rotaru (foto), asistenta de la Secția Pediatrie a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani, care i-a injectat adrenalină în loc de vitamina K unui bebeluș de doar 27 de zile, a fost mulți ani de zile infirmieră la spital. Nu se știe exact în ce condiții a ajuns asistentă medicală (când și-a făcut studiile etc.), însă din informațiile pe care le deținem medicii pediatri dăduseră dispoziții ca asistenta în cauză să nu facă injecții la bebeluși!

Asta denotă faptul că nici medicii nu aveau încredere în asistenta respectivă. „După incidentul cu fetița noastră, doamna doctor care a aflat de isprava asistentei le-a certat pe celelalte asistente din secție pentru că au lăsat-o să-i facă injecție fetiței noastre”, ne-a declarat Mihai Encea, tatăl copilului abia născut.

De altfel, domnul Encea a precizat că va depune plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, pentru că vrea tragerea la răspundere a asistentei medicale în cauză.

Biroul de Presă al Spitalului Județean a anunțat că „s-a luat la cunoștință de incidentul din Triaj-Pediatrie, iar în acest moment am demarat procedurile administrative legale de anchetă internă. În momentul finalizării acesteia, vom face cunoscute rezultatele”.

Reamintim că sâmbătă dimineața, 26 aprilie, părinții copilei au adus-o de urgență la spital după ce rana ombilicală a început să sângereze. Consultată de medicul Adina Boșcan, micuța a primit indicația de a i se administra o doză de vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui. Însă, „în momentul administrării tratamentului, asistenta medicală Gabriela Rotaru a greșit injecția, administrând adrenalină în loc de vitamina K”, ne-a transmis tatăl fetiței.

Conform declarațiilor tatălui, Mihai Encea, fetița a început imediat să vomite, să își piardă tonusul muscular și să se învinețească. Bebelușul a fost stabilizat de urgență, pus pe perfuzii, și este în prezent în afara oricărui pericol. Dacă i s-ar fi injectat adrenalina în venă și nu în mușchi, ar fi putut muri pe loc. (Cristi IRIMIA)

În altă ordine de idei, o infirmieră într-un spital are rolul de a asigura îngrijirea de bază a pacienților și de a sprijini activitatea medicilor și asistenților medicali.

Concret, atribuțiile unei infirmiere includ:

– Îngrijirea igienei pacientului (ajută la spălare, schimbarea lenjeriei, toaletarea pacienților imobilizați).

– Asigurarea confortului bolnavilor (aranjează patul, ajustează poziția pacientului în pat).

  • Asistență la alimentație (ajută pacienții care nu se pot hrăni singuri, distribuie mesele).

– Transportul pacienților în interiorul spitalului (de exemplu, la investigații – radiografie, ecografie etc.).

– Curățenia și igienizarea echipamentelor și a spațiilor unde sunt îngrijiți pacienții.

– Colectarea și eliminarea deșeurilor medicale conform regulilor de igienă și siguranță.

– Supravegherea stării generale a pacientului și informarea asistentelor sau medicilor în caz de schimbări vizibile.

Informații de context. O infirmieră poate deveni asistentă medicală, dar trebuie să urmeze anumite etape obligatorii: să absolve o școală postliceală sanitară acreditată de Ministerul Educației, la o specializare de tipul „Asistent medical generalist” sau similar (durata studiilor este, de regulă, de 3 ani). După terminarea școlii postliceale, trebuie să susțină și să promoveze un examen final de certificare a calificării, apoi obținerea certificatului de membru OAMMR. După absolvire, trebuie să se înscrie în Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMMR). OAMMR eliberează certificatul de membru și avizul anual de liberă practică, care permit lucrul legal ca asistent medical.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.