11 candidați se vor afla pe buletinul de vot la prezidențiale. Calendarul electoral complet pentru alegeri (4 mai – turul 1, respectiv 18 mai – turul 2)

Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 (BEC) a adus astăzi la cunoştinţa publicului faptul că, în şedinţa din data de 20 martie 2025, a constatat rămânerea definitivă a candidaturilor propuse la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, după cum urmează:

GEORGE-CRIN-LAURENŢIU ANTONESCU, propus de alianţa electorală „Alianţa Electorală România Înainte” (PSD – PNL – UDMR)

GEORGE-NICOLAE SIMION, propus de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

ELENA-VALERICA LASCONI, propusă de Uniunea Salvaţi România (USR)

CRISTIAN-VASILE TERHEŞ, propus de Partidul Naţional Conservator Român (PNCR)

MARCELA-LAVINIA ŞANDRU, propusă de Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)

SILVIU PREDOIU, propus de Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN)

SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU, propus de Partidul Noua Românie (PNR)

VICTOR-VIOREL PONTA, candidat independent

NICUŞOR-DANIEL DAN, candidat independent

JOHN-ION BANU-MUSCEL, candidat independent

PETRU-DANIEL FUNERIU, candidat independent

 

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 4 mai, iar cel de al doilea tur de scrutin este programat pentru 18 mai.

Calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale:

15 martie: termen limită pentru depunerea candidaturilor

16 martie: stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune

17 martie: înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz

18 martie: termen limită pentru formularea de contestaţii privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz

19 martie: termen limită pentru soluționarea contestațiilor privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz

20 martie: alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie în formularul online de pe site-ul AEP pentru votul prin corespondență

4 aprilie: începerea campaniei electorale

2 mai: prima zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).

3 mai: a doua zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).

În ambele zile, alegătorii care la ora 21:00 (ora locală) se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora 23:59 (ora locală).

4 mai: A treia zi de vot în străinătate și începerea votării în țară. În Diaspora, votarea va începe la ora 7:00 (ora locală) și se va termina la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).

În ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora de încheiere a votării se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59, dau nu mai târziu de ora locală a României 23:59, se menționează în document.

5 mai: numărarea voturilor și transmiterea proceselor verbale.

6 mai: formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală

8 mai: validarea alegerilor și publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.

Turul 2:

9 mai: aducerea la cunoștința publică a celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum și a datei alegerilor. În aceeași zi va începe și campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.

10 mai: stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune

16 mai: prima zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).

17 mai: a doua zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).

În ambele zile, alegătorii care la ora 21:00 (ora locală) se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora 23:59 (ora locală).

18 mai: A treia zi de vot în străinătate și începerea votării în țară. În Diaspora, votarea va începe la ora 7:00 (ora locală) și se va termina la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).

În ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora de încheiere a votării se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59, dau nu mai târziu de ora locală a României 23:59.

19 mai: numărarea voturilor și încheierea proceselor verbale

20 mai: termen limită pentru formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală

22 mai: validarea alegerilor și publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.