RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, marchează pe 30 noiembrie a.c. un an de la implementarea celui mai mare proiect de economie circulară din România, menit să îmbunătățească ratele naționale de reciclare, în linie cu obiectivele stabilite de Uniunea Europeană pentru statele membre. La 12 luni de la lansarea acestui program național, rezultatele confirmă succesul sistemului, cu peste 3 miliarde de ambalaje SGR returnate de consumatori până în prezent, revoluționând gestionarea deșeurilor de ambalaje și motivând cetățenii să contribuie la protejarea mediului.
Încă de la lansare, Sistemul de Garanție-Returnare a înregistrat rezultate în creștere de la o lună la alta. În octombrie a.c., SGR a atins un nou record, cu o rată lunară de colectare de 84%, în creștere față de septembrie (80%) și august (78%). Până în prezent, RetuRO a predat către reciclatori peste 200.000 de tone de ambalaje sortate și procesate în centrele RetuRO din țară, stimulând industria reciclării și susținând reintegrarea materialelor pentru ambalaje în circuitul economic.
Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare a generat și o schimbare culturală semnificativă, bazată pe un comportament mai responsabil față de mediu și o preocupare pentru reutilizarea resurselor prin reciclare. Astăzi, aproape toți românii cunosc acest sistem, iar peste 60% returnează ambalaje în mod regulat, potrivit celui mai recent studiu de piață realizat de Kantar pentru RetuRO. România face astfel pași siguri către o economie circulară, un model cu potențial de replicare în alte sectoare economice. Impactul SGR depășește scopul inițial, creând efecte pozitive și în alte domenii.
Rezultatele remarcabile, obținute după 12 luni de funcționare a programului, demonstrează succesul acestui sistem utilizat de mulți ani de alte state europene. România a fost cea de-a 11-a țară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania. Sistemul de Garanție-Returnare din România este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global și al doilea ca mărime, după cel din Germania. Acest sistem este astăzi o soluție practică în care fiecare consumator, comerciant, producător sau partener joacă un rol activ în construirea unei Românii mai curate.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (www.returosgr.ro) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.