Vicepreședinte al Institutului Național de Administrație (INA), având o bogată experiență în administrația publică județeană și centrală, Liviu Bostan a făcut o analiză a situației românilor plecați să muncească în străinătate.
„De peste 100 de ani, vedem cum românii pleacă spre alte noi patrii, în valuri mai mici sau mai mari, dorind să-și pună în valoare calitățile native, în acele locuri care le oferă oportunități suplimentare de împlinire personală, de studii, de câștig sau de siguranță. Noi, cei rămași acasă, i-am văzut cum trăiesc, învață, cercetează sau muncesc intens în țările de adopție și ne uităm cu respect și admirație la reușitele și aprecierile câștigate în toate domeniile. Ne dorim ca ei să rămână conectați cu țara, să ajute cât pot ca ea să dăinuiască liberă, să nu uite munca și sacrificiile strămoșilor noștri și să revină Acasă când vor considera că timpul întoarcerii a sosit”, a spus Liviu Bostan.
Acesta a continuat: „Timpul sacrificiului pentru a face ceea ce trebuie făcut este aproape permanent, dar în aceste vremuri parcă avem nevoie mai mult decât oricând să fim umăr la umăr să întărim legătura noastră, cu mult curaj și inteligență să răspundem provocărilor împreună. În vremurile acestea, complicate, țesătura de încredere și frățietate între românii de pretutindeni este mai importantă decât oricând.
Ne-am bucura foarte mult să lucrăm în continuare cu românii din Diaspora pentru dezvoltarea economică și culturală a României, așa cum am făcut-o de multe ori, pentru că sunt o ancoră importantă pentru noi toți, mai ales în aceste vremuri complicate când înțelegerile care au făcut pace sunt călcate în picioare de Rusia, principiile care au fundamentat lumea civilizată sunt atacate de un regim criminal și când războiul a fost dezlănțuit și bate la porțile noastre.
Mai nou, instrumentele propagandei criminale putiniste răspândesc otrava în politica românească fără a se teme ca pot fi trasi la raspundere pentru trădare. Reactia romanilor față de uneltele unei puteri care s-a declarat pe fata ostilă României este încă prea puțin hotarată.
Din păcate, vremurile ne-au adus multe provocări, pactul Ribbentrop-Molotov, Dictatul de la Viena, Ultimatumul Sovietic privind Basarabia, și a trebuit iar să găsim o cale să ne apărăm țara. Cu sacrificii uriașe ale eroilor români pe toate fronturile. Poporul român a dorit doar libertate și apărarea gliei, a drepturilor istorice consfințite de tratatele internaționale. La 23 August 1944, românii au stabilit că e timpul potrivit. Maniu și liderii partidelor democratice, PNȚ și PNL, reușesc cu ajutorul Regelui Mihai să repună România pe calea dorită de poporul său. Prin Actul de la 23 August, România a scurtat războiul cu cel puțin 6 luni. România nu a trădat Germania, ci un criminal odios, Hitler, care a terorizat întreaga Europă. Unii repetă și astăzi această inepție, deși lucrurile au fost cât se poate de clare.
Și acum după invadarea Ucrainei și amenințările repetate proferate la adresa României și Republicii Moldova, trebuie să fim pregatiti. Avem avantajul ca de data aceasta putem conta pe sprijinul unor aliați puternici, avantaj pe care inaintasii nostri nu l-au avut. De aceea atât eu, cât și colegii mei viitori parlamentari, vom face tot ceea ce ne stă în putință să asigurăm stabilitate României și să votăm acele proiecte bune pentru România, bune pentru români”.
CMF 11240002