Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vrancea aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, în perioada 16 octombrie 2023 – 30 iunie 2024, a efectuat pentru anul de cerere 2023, plăți aferente intervențiilor din sectoarele vegetal și zootehnic suma totală 37.558.812,57 euro.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură îi anunță pe fermieri că a fost extras din baza de date eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată, iar la nivelul Centrului Județean Vrancea, acesta conține un număr total de 182 de fermieri și un număr total de 5008 parcele agricole.
Precizăm că fermierii au obligația să permită accesul inspectorilor APIA în fermă, iar în cazul unui refuz cererea de plată va fi respinsă de la plată.
Fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere.
Prin respectarea celor două GAEC-uri, respectiv GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură, prin interdicția arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum și a vegetației pajiștilor permanente.
Standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatațiile agricole și trebuie respectat de către toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.).
Standardul GAEC 10 se aplică pe toate pajiștile permanente de pe teritoriul național.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vrancea informează beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare ca diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse și are o valoare unitară de 1,746 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 55/2024.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vrancea informează potențialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.
Cheltuielile aferente intervenţiilor apicole se realizează de către solicitanţi în perioada 1 ianuarie – 31 iulie inclusiv, a anului de cerere.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vrancea informează fermierii ca eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:
– PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
– PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
– PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
– PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine
Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol.
Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.