Toni Greblă dă cu… grebla în alegeri. Reducerea transparenței NU este soluția pentru repararea proceselor electorale deficiente

Coaliția VotCorect își arată îngrijorarea față de declarațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a susținut că s-ar impune revizuirea legislației electorale pentru a nu mai permite prezența în timpul numărării voturilor a candidaților, a observatorilor și a presei. Considerăm că această declarație este contrară oricăror principii care ar trebui să asigure transparența procesului electoral și poate aduce atingere gravă integrității acestuia.

După cunoștința noastră, niciun președinte al AEP nu a mai încercat să elimine observatorii din procesul electoral și nici chiar partidele politice nu au făcut astfel de declarații. Ar trebui să fie în interesul AEP, garant al organizării unor alegeri corecte, ca procesul să fie monitorizat de cât mai multe organizații independente.

Declarația vine în contextul în care membrii birourilor electorale au avut probleme în a finaliza activitatea de numărare a voturilor și de centralizare a rezultatelor la alegerile din 9 iunie. Nu este deloc evident cum prezenţa observatorilor ar putea determina completarea greșită a unor procese verbale, întrucât aceasta este responsabilitatea membrilor biroului electoral. În plus, la toate alegerile la care numărarea voturilor a fost ordonată şi corectă, ea s-a desfăşurat tot în prezenţa observatorilor. Reamintim că este chiar sarcina AEP să selecteze și să pregătească membrii Corpului Experților Electorali, de unde provin președinții și locțiitorii acestora. Așadar, poate prioritatea AEP ar trebui să fie profesionalizarea administrației electorale.

Nu în ultimul rând, declarațiile domnului Greblă sunt contrare angajamentelor internaționale pe care și le-a asumat România prin semnarea Documentului de la Copenhaga din 1990, care stabileşte standarde de transparenţă a proceselor electorale. Mai mult, Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia menţionează explicit că observarea trebuie permisă în timpul numărării voturilor, iar rapoartele ODIHR recomandă ca legislația să fie extinsă pentru a permite accesul observatorilor la toate etapele procesului electoral și nu doar la ziua alegerilor.

Eliminarea observatorilor din secțiile de votare poate avea un impact negativ semnificativ asupra integrității procesului electoral și solicităm Președintelui AEP să renunțe la orice propuneri de modificări legislative care ar afecta transparența procesului electoral.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.