Comunicat de presă
INFORMAREA și CONȘTIENTIZAREA
Tinerilor NEETs din Regiunea Sud Est
Promovarea integrării tinerilor pe piaţa forţei de muncă, fie ca angajaţi, fie ca antreprenori, este o componentă esenţială pentru creşterea ocupării tinerilor pe piaţa muncii, reducerea şomajului în rândul tinerilor, promovării autonomiei tinerilor, creşterea probabilității de alocare adecvată a resursei umane la nivel geografic, ocupaţional şi profesional, precum şi dezvoltarea potenţialului acestora de a contribui la dezvoltarea durabilă a societăţii.
La nivelul tinerilor apar probleme speciale generate de specificul acestei categorii de vârstă, afectate de rate ale şomajului ridicate, lipsa experienţei, lipsa aptitudinilor şi calificărilor necesare pentru exercitarea profesiilor dorite şi/sau cerute pe piaţa muncii.
Aceste elemente au adus problematica inserţiei şi evoluţiei tinerilor pe piaţa muncii în atenţia guvernelor naţionale şi organizaţiilor internaţionale, concretizate în măsuri menite să înlesnească tranziţia acestora către piaţa muncii printr-o inserţie adecvată, durabilă şi sustenabilă, în condiția unei economii dinamice, în continuă evoluţie şi schimbare.
În vederea facilitării inserţiei tinerilor NEETs pe piaţa muncii şi ocupării durabile a acestora, SORSTE SA aplică măsuri destinate acestora, măsuri care au fost concepute de o manieră personalizată şi adaptată nevoilor, competenţelor şi intereselor acestora, ţinându-se cont de rezultatul profilării de către SPO, respectiv ANOFM/AJOFM și adaptat nevoilor reale ale angajatorilor de pe piaţa muncii.
Pentru a face parte din grupul țintă al proiectului implementat de SORSTE SA, tinerii NEETs şomeri cu vârsta între 16 și 29 de ani, din regiunea SE care nu urmează nicio formă de învățământ trebuie să fie înregistraţi la SPO, respectiv AJOFM, unde beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, oferite de Serviciul public de ocupare – SPO, care includ obligatoriu şi profilarea acestora, realizată conform Procedurii de lucru aprobată prin Ordinul Preşedintelui ANOFM, în urma căreia tinerii NEETs sunt încadraţi în una din următoarele categorii, din punct de vedere al ocupabilităţii:
• Nivelul A – „uşor ocupabil”
• Nivelul B – „mediu ocupabil”
• Nivelul C – „greu ocupabil”
• Nivelul D – „foarte greu ocupabil”
După îndeplinirea criteriilor de eligibilitate necesare înscrierii în grupul țintă al proiectului, respectiv:
• tineri NEETs cu vârsta între 16-29 ani
• cu domiciliul sau reședința în regiunea sud-est
• înregistrați și profilați SPO
serviciile de care un tânăr NEETs poate beneficia, în funcţie de nivelul de ocupabilitate, sunt:
I. Furnizarea de servicii specializate pentru stimularea ocupării, respectiv: MEDIEREA MUNCII, organizată şi desfăşurată în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, adresată tuturor tinerilor NEETs pentru toate nivelurile de ocupabilitate.
II. Sprijin pentru participarea la programele de formare profesionala (cursuri de calificare Nivel 2 si 3 pentru nivelurile de ocupabilitate B, C si D)
Calificare – NIVEL 2 (360 ore) pentru absolventii invatamantului gimnazial (8 clase);
• Curs Agent Securitate
Calificare – Nivel 3 (720 ore):
• Curs Lucrator social pentru absolventii invatamantului gimnazial (8 clase).
Sprijin pentru participarea la programele de FPC (initiere si perfectionare)
Curs de perfectionare:
Curs Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca (80 ore)
– pentru absolventii de liceu (cu sau fara diploma de BAC);
Cursuri de initiere:
Curs Contabil (40 ore)
– pentru absolventii de liceu (cu sau fara diploma de BAC);
Curs competente digitale (60 ore).
– pentru absolventii invatamantului gimnazial (8 clase)