Evenimente dedicate Unirii Principatelor Române, organizate de Muzeul Vrancei la Focșani și Câmpuri

Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Județean Vrancea, vă invită luni, 24 ianuarie 2022, începând cu ora 10:00, la evenimentul „24 ianuarie 1859 – Începutul unificării teritoriilor românești”, manifestare prin care celebrăm Unirea de la 1859, implicarea elitei din Focșanii acelor timpuri în realizarea Unirii și atitudinea pro-unionistă a țărănimii clăcașe, reprezentate prin Ion Roată din Câmpuri.

Vom evoca figurile unioniștilor Costin Stamatin, Stefan Dăscălescu și fiul său Dimitrie Dăscălescu, cu ajutorul unor documente inedite, quasi-necunoscute, aflate în patrimoniul Muzeului Vrancei. În urma Unirii de la 1859, trei ani mai târziu, în 1862, cele două orașe omonime, Focșanii Moldovei și Focșanii Munteniei, s-au unit la rândul lor. De aceea, Focșaniul este Orașul Unirii, mai ales că faimoasa Comisie Centrală, care a armonizat legislația Principatelor, a funcționat la Focșani, între 1859-1862.

Din păcate, imobilele în care a funcționat această instituție au fost demolate. Ultima distrusă a fost Casa Scarlat Bontăș, monument istoric de pe strada Comisia Centrală nr. 72-74, distrusă nu de regimul comunist, ci în zilele noastre, în 2004-2005, de foști activiști comuniști însă, cu avizul Ministerului Culturii. În cadrul aceluiași eveniment vom expune, pe scurt, „aventurile” Muzeului Unirii și importanța acestui obiectiv muzeal, care găzduiește documente valoaroase din epoca Unirii și care ar putea deveni obiectivul turistic nr. 1 din Focșani.

Întrucât în pregătirea Unirii de la 1859 presa a avut o poziție determinantă, vom prezenta lucrarea profesorului Liviu-Iulian Roman, „Presa din Moldova și problematica Unirii Principatelor”. Evenimentul de la Muzeul Unirii se va încheia cu vernisarea expoziției itinerante cu uniforme militare ale Jandarmeriei Române, din perioada 1850-1941. Celebrarea Unirii de la 1859 va continua la orele 14:00, la Casa Memorială „Ion Roată” din Câmpuri, cu participarea Primăriilor din Soveja, Câmpuri, Răcoasa, Vizantea, Străoane, Școala Gimnazială din Câmpuri și implicarea Protoieriei Panciu și a Parohiei din localitate.

Vă așteptăm să sărbătorim începutul unificării teritoriilor românești!

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.