România are nevoie stringentă de înregistrarea sistematică a proprietăților rurale

România are nevoie stringentă de înregistrarea sistematică a proprietăților rurale și, din acest motiv, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) are obligația de a duce la bun final proiectul de cadastrare finanțat cu bani europeni. Acesta va fi, de altfel, și mandatul noului director al Agenției, Laurențiu Blaga. În acest sens, astăzi am avut o ședință de lucru cu reprezentanții ANCPI și experții în fonduri europene din cadrul ministerului, în urma căreia am stabilit întâlniri periodice pentru a crește gradul de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților din zonele rurale din România. Țara noastră s-a angajat la Bruxelles să cadastreze 660 de UAT-uri din mediul rural (pentru o suprafață de teren de 5,7 milioane ha), pentru a putea cheltui întreaga sumă de peste 300 milioane de euro.

Pentru a impulsiona această activitate am cerut reprezentanților ANCPI să intensifice campaniile de informare atât în rândul cetățenilor, dar mai ales să transmită beneficiile realizării acestor servicii către UAT-uri, cu care trebuie să lucreze în parteneriat.

Cadastrul reprezintă un obiectiv major pentru dezvoltarea României, de aceea am cerut ca ANCPI să aibă ca prioritate implementarea acestui proiect. Toți cetățenii din cele 660 de unități administrativ-teritoriale incluse în proiect trebuie să cunoască beneficiile acestuia și etapele care trebuie derulate.

În urma procedurilor de achiziție derulate de ANCPI începând cu anul 2018, în anul 2019 au fost semnate 7 Acorduri-cadru pentru 31 de UAT-uri din 7 județe, cu o suprafață estimată de 289.946 ha. La finalul anului 2019, se aflau în etapa de încheiere a contractelor 27 de UAT-uri, cu o suprafață de 343.735 ha, iar 239 de UAT-uri (cu o suprafață estimată de 1.490.379 ha) se aflau în procedură de achiziție. În cadrul proiectului au fost efectuate plăți în valoare de 95,14 milioane lei.

Preluare de pe pagina de FB a Ministerului Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.