Activitatea Parcului Industrial Vrancea (PIV) a fost suspendată în urma declarării ca inactivă a societății deținute de Consiliul Județean Vrancea de către organul fiscal (mai exact de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea), la cererea administratorului PIV Nelu Bucur, numit de președintele CJ Nicușor Halici în funcția respectivă.
Situația a fost semnalată ieri pe FB de către consilierul județean Adrian Crețu (PNL) – foto stânga, care a precizat că luna trecută „a votat împotriva numirii unui nou administrator (n. r. – Nelu Bucur, fostul consilier al lui Halici) la Parcul Industrial Vrancea, care are drept scop suspendarea activității”.
„Au încercat să motiveze decizia privind inactivitatea firmei pe motiv că încă nu s-a publicat ghidul ADRE Sud Est și că nu are sens să cheltuie bani cu societatea cât timp nu se întâmplă nimic acolo. Însă existau și există soluții pentru a se face primi pași în sensul funcționării Parcului Industrial. Puteau să facă un împrumut mai mare și să tragă curent electric în Parcul Industrial pentru că oricum contribuția CJ era și este de 50 %, bani care pot fi investiți deja acolo.
În condițiile în care ai titlul de parc industrial și ai curent electric acolo, se poate lotiza și poate fi începută activitatea, chiar dacă nu oferi toate facilitățile. Sunt, cu siguranță, firme interesate să dezvolte ceva acolo dacă au curent electric. O altă mare problemă este că în curând va expira ATR-ul de la Tișița, pe care CJ l-a făcut pentru 22 MW. Dacă expiră, sunt foarte multe firme care vor face cerere pe fotovoltaice și vor lua din puterea de care dispune punctul de la. Ulterior, CJ-ul nu va mai putea aduce 22 MW de la Tișița, ci de la Focșani. Asta înseamnă că va plăti de patru ori mai mult”, a precizat Adrian Crețu.
„Din păcate, din punctul meu de vedere, dar pe lege acest punct, titlul de „parc industrial” a fost pierdut. Trei ani de muncă, stres, alegatură și bani au fost aruncați la coșul de gunoi din cauza mofturilor unui om care crede că reinventează apa caldă în loc să deschidă robinetul la ceva deja funcțional. Suspendarea activității contravine obligațiilor prevăzute în Legea nr. 186/2013 și normele metodologice, unde scrie că „Administratorul parcului industrial are obligația de a asigura funcționarea parcului și de a promova dezvoltarea activităților economice”. Dacă societatea își suspendă activitatea, nu mai poate îndeplini aceste obligații, ceea ce poate duce la revocarea titlului de parc industrial”, a mai adăugat Adrian Crețu.