Băncile și clienții în alertă. Avalanșă de atacuri informatice și tentative de fraude. Nu oferiți date personale celor care vă sună!

Băncile anunță că există noi modalități de fraudare folosite de infractori și că oamenii trebuie să manifeste atenție sporită. Iată unul din mesajele unei bănci care își avertizează clienții:

Dorim să vă avertizăm cu privire la o metodă de fraudare tot mai des întâlnită, spoofing-ul.
Atacatorii se pot folosi de numere de telefon sau adrese de e-mail care par reale pentru a vă contacta și a vă solicita date personale, coduri de acces sau informații bancare. Mai nou, aceștia încearcă să vă convingă să accesați credite, sub diverse pretexte false.

Vă prezentăm mai multe exemple:

Un fraudator (care folosește tehnici de caller ID spoofing pentru a afișa un număr de telefon aparent oficial, astfel încât apelul să pară că vine din partea Băncii sau din partea altei instituții oficiale) poate pretinde că este un reprezentant al Băncii sau al unei alte instituții oficiale și vă spune că trebuie să accesați urgent un credit pentru a vă proteja contul. Ulterior, vă ghidează să transferați banii într-un cont fals. Nu cădeți în capcană, închideți apelul și contactați-ne imediat prin canalele oficiale.

Un fraudator vă poate transmite SMS, e-mail sau vă poate contacta telefonic pentru a vă informa că „a fost aprobat creditul dumneavoastră”, chiar dacă nu ați solicitat unul. Mesajul poate conține un link fals sau un număr de telefon unde vi se solicită să confirmați datele personale. Odată ce furnizați aceste informații, fraudatorii le pot folosi pentru a vă accesa conturile bancare sau pentru a contracta credite în numele dumneavoastră.

Pentru a vă proteja:

NU divulgați date cu caracter personal și financiar persoanelor care vă contactează nesolicitat;

NU accesați credite la solicitarea altor persoane, indiferent de motiv;

NU transferați bani la solicitarea unor persoane necunoscute;

NU instalați și nu oferiți acces la dispozitivul personal, prin programe de tip „control la distanță” și nu numai, altor persoane;

Verificați atent adresa de e-mail de la care ați primit link-ul și nu accesați link-urile din interiorul mesajelor/e-mail-urilor provenite de la persoane/domenii ce nu vă sunt cunoscute;

Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor cu Banca, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.