Cum vede avocatul Adrian Toni Neacșu, fost președinte al Tribunalului Vrancea și membru al CSM, situația creată de către Curtea Constituțională a României

Avocatul Adrian Toni Neacșu (președinte al Tribunalului Vrancea între anii 2006 – 2011 și membru al Consiliului Superior al Magistraturii între 2011 – 2013) a postat pe o rețea de socializare un punct de vedere cu privire la situația creată la alegerile prezidențiale din acest an. Iată opinia juridică a fostului magistrat:

În haosul creat de Curtea Constituțională există o incertitudine totală cu privire soarta primului tur al alegerilor. Inclusiv specialiștii, constituționaliștii sau juriștii sunt depășiți, pe de o parte, de ineditul situației constituționale create și, pe de altă parte, de disponibilitatea evidentă a CCR de a depăși fără vreo remușcare juridică limitele procedurale și a decide mai degrabă politic decât tehnic.

Un singur lucru este cert în acest moment: dacă CCR nu va lua o decizie până luni cu privire la validarea/invalidarea primului tur și implicit a contestației d-lui Cristian Terheș atunci nu va mai putea anula alegerile și să dispună reluarea primului tur. Sau cel puțin nu va putea face asta fără să arunce țara în haos și instabilitate.

Din punct de vedere tehnic lucrurile sunt simple: dacă se anulează primul tur și se dispune reluarea lui legea in vigoare stabilește termene exacte când acesta și turul al II-lea vor avea loc. Astfel (art. 52 din Legea 370/2004), în caz de anulare a turului I acesta se va relua obligatoriu în a doua duminică de după anulare. Aceasta înseamnă că data turului I reluat este Duminică, 15 decembrie 2024. Turul al II-a va avea loc, de asemenea obligatoriu (art. 54 din Legea 370/2004), după alte două săptămâni, adică Duminică, 29 decembrie 2024.

Mandatul prezidențial de 5 ani al Președintelui Iohanis expiră pe data de 21 decembrie 2024, fără posibilitatea prelungirii lui. Precizez că potrivit Constituției (art. 97 și 98) nu se poate asigura interimatul prin președintele Senatului decât în situația în care există un mandat în curs de președinte, iar nu și în situația în care pur și simplu nimeni nu ocupă scaunul de președinte al României.

Mandatul constituțional al președintelui Iohanis nu ar putea fi prelungit, fie și pentru câteva zile, decât în caz de război sau catastrofă (art. 83 alin. 3). Pur și simplu Constituția noastră nu a imaginat că o țară normală poate ajunge în această situație. Ar fi o adevărată demență constituțională ca România să rămână fără președinte fie și numai pentru o săptămână.

Astfel fiind, rămân celelalte variante din care doar câteva sunt cu adevărat justificate constituțional. O să le trec în revistă pe toate, pentru că este evident că CCR este capabilă de orice:

1. CCR va valida, inclusiv săptămâna viitoare, rezultatele primului tur așa cum cum vor reieși în urma renumărării voturilor. Dacă urmare a renumărării rezultă că au existat erori materiale și ordinea candidaților de pe locurile 2 și 3 este alta va dispune desfășurarea turului II între primii doi noi clasați, Georgescu și Ciolacu.

2. CCR va constata, inclusiv săptămâna viitoare, că erorile umane ale numărării inițiale nu au modificat ordinea primilor 3 clasați, va respinge cererea de anulare a alegerilor pentru că nu există fraudă în sensul legii și va dispune continuarea cu turul II între Georgescu și Lasconi.

3. CCR va constata în baza datelor și informațiilor transmise de CSAT respectiv de serviciile de informații ca rezultatele finale se datorează unei fraude electorale grave constând în avantajarea de către Tik Tok a candidatului Georgescu, ceea ce a afectat și securitatea națională și va dispune reluarea turului I. Nu ar putea face astfel, pentru motivele pe care le-am arătat la început, decât dacă s-ar pronunța în ședința de astăzi, vineri, sau eventual mâine, sâmbătă. Oricâtă inconștiență aș atribui actualei CCR nu văd posibilitatea de a fi eliminat d-ul Georgescu din cursa prezidențială prin aplicarea arbitrară a argumentelor din decizia anterioară de invalidare a candidaturii d-ei Șoșoacă. Pur și simplu nu suntem într-o procedură de verificarea a legalității și constituționalității candidaturii d-lui Georgescu, această etapă s-a încheiat de mult, candidatura rămânând definitivă.

În concluzie, dacă CCR nu va lua o decizie până luni consider că posibilitatea de anulare completă a turului I și reluarea lui devine din ce în ce mai puțin posibilă. Alegerile vor fi validate, turul al II-lea urmând să aibă loc cu primii doi clasați în ordinea rezultată din renumărarea voturilor.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.