Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți!

În perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul Județean de Poliție Transporturi Vrancea, desfășoară o campanie de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare în sectorul transporturilor feroviare – ,,Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”, în baza unui parteneriat între Poliția Română, CFR Călători și Mercury 360.

O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini sunt cei care știu riscurile pe care escaladarea unui vagon de tren le presupune, în principal cel de producere a arcului electric și a electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune (27.000 volţi).

Este important de știut faptul că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acesta, căderea de la înălțime poate produce traume grave.

Campania se derulează la nivel național și are ca scop informarea și conștientizarea populației cu privire la riscurile determinate de nerespectarea unor reguli și norme de conduită în incinta stațiilor CF, triaje și zonele adiacente.

Luni, 5 octombrie a.c., ora 09.57, a fost lansată Campania ,,Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți!” în gara Focșani, urmând ca aceasta să se desfășoare pe toate liniile CFR de la nivelul județului. Aproximativ 80 de persoane au fost informate prima zi a campaniei, în cadrul activităților desfășurate în gările din Focșani și Mărășești.

În cadrul demersului preventiv, tinerilor le-au fost oferite flyere realizate în cadrul campaniei, fiind îndrumaţi să scaneze codul QR, să urmărească şi să distribuie materialul video privind experimentul realizat în cadrul campaniei, care prezintă sugestiv efectele electrocutării prin expunerea la reţeaua de înaltă tensiune prezentă în zona căilor ferate şi a gărilor.

Citește și:   Colonelul Vasile Roman este noul comandant (director general) interimar al Spitalului Militar din Focșani după trecerea în rezervă a colonelului Sorin Ivan

Totodată, în cadrul activităţilor, călătorii aflaţi în gările feroviare din Focșani și Mărășești au primit informaţii cu privire la regulile care trebuie respectate pe timpul călătoriei cu trenul, dar şi în zona de siguranţă a căii ferate, faptele penale ori contravenţionale pentru care pot fi traşi la răspundere în cazul încălcării acestor reguli, precum riscurile la care se expun în cazul nerespectării măsurilor de siguranţă instituite în zona căii ferate.

Vagon personalizat cu însemnele campaniei

În perioada 28 septembrie-18 octombrie a.c., vagonul va fi atașat unui tren de pe ruta București-Iași, iar polițiștii de prevenire și transporturi vor intensifica activitățile în vederea transmiterii unor informații utile, în special tinerilor.

Pentru susținerea activităților au fost realizate spoturi video, materiale informative și a fost personalizat un vagon de persoane cu însemnele campaniei, care va fi atașat trenurilor de pe diverse rute naționale, contribuind la promovarea mesajelor preventive.

De asemenea, pentru ca mesajul campaniei să ajungă mai ușor la public, a fost realizat un material video care prezintă, în mod simbolic, efectele electrocutării asupra a 3 emoticoane.

Pe traseul ,,călătoriei” vagonului personalizat, polițiști din cadrul structurii de analiză și prevenire a criminalității, ai Biroului Siguranță Școlară și cei ai poliției transporturi vor discuta cu adolescenți și tineri referitor la tema abordată în cadrul Campaniei ”Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți!” astfel încât aceștia să înțeleagă mai bine care sunt riscurile la care se expun atunci când încearcă să realizeze o fotografie pe tren sau când nu respectată regulile de conduită în incinta stațiilor de cale ferată, triajelor și zonelor adiacente.

Citește și:   Spitalul Județean se joacă pe internet și schimbă componența Consiliului de Administrație de la o zi la alta!

Clipul campaniei: https://youtu.be/arvB7yU-XEM

Pentru a fi în siguranţă în zona căilor ferate, poliţiştii vă reamintesc:

Asigurați-vă la traversarea căii ferate, atât în locurile permise, dar şi la cele de siguranţă !
Traversarea căii ferate se face numai prin locurile special amenajate!

Nu lăsați copiii să se joace în zona de siguranță a căii ferate!

#Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți!

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.