Acțiuni pentru combaterea delictelor silvice

Poliţiştii din Vrancea au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea delictelor în domeniul silvic. În urma a 22 de controale, la locuri de depozitare și instalații de prelucrare, au fost constatate 9 infracțiuni şi 22 abateri contravenţionale, fiind confiscaţi aproximativ 1000 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 239000 de lei.

În perioada 10-12 noiembrie, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al IPJ Vrancea au acționat pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic.

În activități au fost angrenați polițiști din cadrul secțiilor de poliție rurală Golești, Gugești, Vidra, Cotești, Tulnici, Odobești și Panciu, dar și specialiști ai Direcției Silvice și ai Gărzii Forestiere Focșani, prin cele 4 ocoale silvice (Focșani, Panciu – Valea Caregnei, Dumitrești și Soveja).

Astfel, în cele 72 h, polițiștii au desfășurat 22 de controale (8 la depozite de materiale lemnoase și 14 la instalații de prelucrare a materialului lemnos) pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării lemnului.

Pentru neregulile constatate în domeniul silvic, au fost înregistrate dosare penale (9 infracțiuni la regimul silvic constatate), fiind aplicate 22 de sancțiuni contravenționale la Legea 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 78.000 de lei.

Ca măsuri complementare, au fost confiscați 975,826 de metri cubi de lemn, în valoare de peste 238000 de lei.

Exemple semnificative:

1. În perioada 10 – 11 noiembrie, în urma unui control efectuat la cele două depozite de material lemnos aparținând unei societăți comerciale din comunele Năruja, respectiv Nereju, județul Vrancea, polițiștii au constatat faptul că operatorul economic a expediat în perioada 15 mai-10 noiembrie a.c., cantitatea totală de 816 mc material lemnos diverse specii, fără proveniență legală.

Citește și:   ULTIMA ORĂ: ENET s-a apucat de pus pavele, dacă tot pierde clienți la capitolul ÎNCĂLZIRE CENTRALIZATĂ!

Societatea comercială a fost sancționată potrivit prevederilor Legii nr. 171/2010 Republicată, cu amendă în cuantum de 30.000 lei, fiind dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii cantității de 816 mc material lemnos, în valoare de peste 200.000 lei.

2. La data de 10 noiembrie, în urma unui control efectuat la o instalație de prelucrare a materialului lemnos aparținând unei societăți comerciale din comuna Valea Sării, județul Vrancea, polițiștii au constatat faptul că operatorul economic a expediat în cursul lunii noiembrie a.c. cantitatea totală de 33,00 mc material lemnos diverse specii, fără documente legale de proveniență (avize de însoțire).

Societatea comercială a fost sancționată potrivit prevederilor Legii nr. 171/2010 Republicată, cu amenzi în cuantum de 10.000 lei, fiind dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii cantității de 33,00 mc material lemnos, în valoare de 5.850 lei.

3. La data de 10 noiembrie a.c., în urma unui control efectuat la o instalație de prelucrare materialului lemnos aparținând unei societăți comerciale din comuna Valea Sării, județul Vrancea, s-a constatat că operatorul economic a expediat în cursul lunii noiembrie anul curent cantitatea totală de 29,00 mc material lemnos diverse specii, fără documente legale de proveniență (avize de însoțire).
Și în acest caz, societatea comercială a fost sancționată potrivit Legii nr. 171/2010 Republicată, cu amendă în cuantum de 5.000 lei, fiind dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii cantității de 29,00 mc material lemnos, în valoare de 12.100 lei.

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea acționează permanent pentru prevenirea şi combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.