Focșănenii sunt invitați să participe la elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă

Primăria Municipiului Focșani pune la dispoziție un formular online privind ancheta de tip origine-destinație și INVITĂ toți cetățenii sa completeze acest formular pentru a putea elabora un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă cât mai real și eficient.

Astfel, focșănenii pot participa în mod activ la activitatea de colectare a datelor privind mobilitatea urbană prin completarea formularului, care se regăsește la adresa: http://18.196.20.240/focsani/formular.php. Completarea formularului este intuitivă și durează aproximativ 5 minute.

Chestionarul este structurat în trei părţi principale referitoare la:

  1. Informaţii generale privind mărimea gospodăriei, incluzând numărul de persoane, autovehicule disponibile, nivelul veniturilor etc.;
  2. Informaţii caracteristice despre fiecare membru al gospodăriei, cum ar fi: vârsta, sexul, ocupaţia, deţinerea permisului de conducere auto, locul de muncă sau de studiu etc.;
  3. Informaţii caracteristice privind deplasările efectuate de către fiecare membru al gospodăriei, în ziua precedentă, într-o perioadă de 24 de ore. Informaţiile includ originea deplasării, destinaţia deplasării, ora de plecare şi ora de sosire, modul de transport utilizat, scopul deplasării etc.

Datele astfel obținute vor fi centralizate și folosite în scop statistic și vor furniza informații cum ar fi: numărul persoanelor intervievate și distribuirea acestora pe categorii de vârstă și sex, numărul de călătorii realizat de către un locuitor al Municipiului Focșani în decursul unei zile lucrătoare, numărul de autoturisme pe cap de locuitor, durata medie a unei călătorii și scopul acesteia ( domiciliu, serviciu, cumpărături etc.), metoda de transport utilizată mai des în rândul populației ( autoturism, bicicletă, transport public etc.).

Municipiul Focșani implementează proiectul „Planificarea și managementul mobilității urbane durabile prin elaborarea PMUD”, finanțat din fonduri europene, în cadrul căruia va fi elaborat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru perioada 2021-2027.

Citește și:   Arestat preventiv pentru tâlhărie

Planul de Mobilitate Urbana Durabilă este un document strategic de politică publică ce are drept scop satisfacerea nevoilor de mobilitate ale persoanelor și activităților economice în arealurile urbane sau metropolitane pentru o mai bună calitate a vieții, adresându-se tuturor formelor de transport din întreaga aglomerație urbană, cu precădere transportului public si privat, de marfă și de pasageri, motorizat și nemotorizat, în mișcare sau în staționare.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.
  2. Extinderea cunoștințelor și abilităților personalului din Municipiul Focșani în vederea cunoașterii condiționalităților specifice pentru perioada de finanțare 2021-2027, a arhitecturii programelor operaționale și a oportunităților de finanțare, a procedurilor de prioritizare a proiectelor, de monitorizare a implementării PMUD și de evaluare a rezultatelor acestuia.

Prin PMUD vor fi definite strategii, politici, proiecte si priorități pentru un transport durabil, având drept scop susținerea unei creșteri economice sustenabile, inclusiv din punct de vedere social și al protecției mediului, în toate zonele urbane. PMUD va fi elaborat printr-o abordare transparentă şi participativă, în toate etapele fiind consultaţi toţi actorii relevanţi, cetăţeni şi reprezentanţi ai societăţii civile, operatori de transport public şi operatori economici din teritoriul studiat, care au potenţial major de atragere şi generare a traficului.

Vor fi analizate și corelate informațiile obținute în procesul de elaborare cu cele conținute în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Focșani și Planul Urbanistic General al Municipiului Focșani.

Prima etapă a elaborării constă în activitatea de colectare a datelor de mobilitate urbană, fiind necesară efectuarea interviurilor privind mobilitatea populației, pe un eșantion de minim 1% din numărul total al populației Municipiului Focșani, utilizând  anchetele origine-destinație, care presupun colectarea datelor de mobilitate.

Citește și:   Consilierul local PNL Dumitru Pavel, de la Tulnici, a trecut la cele veșnice. Dumnezeu să-l ierte!

Comportamentul de deplasare al cetățenilor este influenţat de o serie de factori de natură socio-economică şi demografică, precum: vârsta, venitul, deţinerea permisului de conducere, deţinerea de vehicule, etc.

 Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.