Zi albă pe drumurile din Vrancea în cadrul ”Roadpol safety days”

În perioada 16-22 septembrie a.c., poliţiştii vrânceni acţionează pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, în cadrul Proiectului Roadpol Safety Days, destinat conştientizării tuturor participanţilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun în situaţia în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice..

Poliţiştii rutieri vrânceni vor desfăşura activităţi informativ-preventive cu participanţii la trafic, cu scopul de a reduce numărul de accidente rutiere și consecințele acestora, și conștientizarea opiniei publice asupra dinamicii și consecințelor accidentelor de circulație.

Efortul poliţiştilor se îndreaptă mai ales spre evenimentele determinate de nerespectarea regimului legal de viteză, nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice, nefolosirea centurii de siguranță și a dispozitivelor de retenție omologate, precum şi depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor interzise, impunerea respectării normelor privind utilizarea telefonului mobil, combaterea activităților de natură a distrage atenția şi a oboselii la volan.

Ziua de 17 septembrie 2020 a fost propusă, în cadrul proiectului, ca zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile din Europa.

Zi albă” a fost, ieri, pe şoselele din judeţul Vrancea, întrucât acest obiectiv a fost atins.

• Informaţii statistice:

În perioada ianuarie-august 2020, pe raza judeţului Vrancea s-au produs 101
accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 23 de persoane şi rănirea gravă a altor 113 persoane, reprezentând aproximativ 39,7 % din totalul accidentelor rutiere.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, se observă o scădere a numărului acidentelor rutiere grave, în contextul stării de urgenţă şi stării de alertă, caracterizată de valori de trafic reduse.

În ceea ce priveşte principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere, viteza excesivă sau neadaptată continuă să se situeze pe primele locuri, alături de indisciplina pietonală, cea a bicicliștilor dar şi neacordarea de prioritate vehiculelor.

Citește și:   Primăria Focșani a cerut ENET-ului să oprească astăzi căldura în zonele Centru, Gară și Obor.

13 dintre cele 101 accidente rutiere grave, produse în judeţul nostru în primele 8 luni ale anului 2020, au avut drept cauze neacordarea de prioritate vehiculelor și viteza excesivă sau neadaptată condiţiilor de drum şi trafic. Acestea s-au soldat cu 6 morţi şi 19 răniţi grav.

Siguranța rutieră rămâne o responsabilitate a tuturor participanţilor la trafic, fie conducători auto, dar şi pietoni, bicicliști, motocicliști sau alte categorii.

• Poliţiştii vrânceni vă recomandă să circulaţi cu viteză redusă, permanent adaptată condiţiilor meteo-rutiere şi adoptaţi o manieră preventivă de condus. Nu vă angajați în efecutarea de manevre riscante, nu uitați de politețea rutieră și respectați indicațiile polițiștilor, aflați la datorie.

Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului cu care vă deplasați, precum și pe ceilalți participanți la trafic.

Reamintim pietonilor că trebuie să îşi ia măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi!

Recomandăm o atenție sporită atât motocicliștilor și bicicliștilor, cât și față de aceștia, având în vedere mai ales că prezenţa acestora pe drumurile publice este una nepermanentă, cu specific sezonier şi, în cea mai mare parte, condiţionată de condiţiile meteo.

Citește și:   Pe 25 octombrie, în întreaga Uniune Europeană se sărbătorește Ziua Europeană a Justiției. La Tribunalul Vrancea porțile vor fi deschise între orele 10.00 - 13.00.

Motocicliștii sunt sfătuiți să adopte permanent o conduită preventivă, având în vedere că în țara noastră prezenţa acestora în trafic are specific sezonier. Viteza de deplasare a fost dintotdeauna un factor important în evenimentele rutiere în care au fost implicaţi motociclişti, precum şi portul echipamentelor de protecţie şi utilizarea permanentă a luminilor de întâlnire, acestea fiind obligaţii în măsură să reducă semnificativ riscul implicării şi urmările unor eventuale evenimente rutiere. De asemenea, sfătuim motocicliştii să circule cu viteză redusă, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu se angajeze în manevre riscante în trafic.

Copiii care se deplasează pe biciclete, în special cei de vârste mici, să înveţe mersul pe bicicletă pe trasee special amenajate sau în afara drumului public, sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier. Reamintim obligaţiile legale referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a purta vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Totodată, sfătuim bicicliştii să se asigure întotdeauna că intenția de schimbare a direcţiei de mers a fost observată de ceilalți participanți la trafic.

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.