DSP Vrancea a impus regulile privind purtarea măștii în locurile publice, reguli adoptate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea

Astăzi a avut loc, în sistem videoconferință, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, prezidată de prefectul Gheorghiță Berbece. Pe ordinea de zi au fost șapte puncte, trei dintre ele fiind legate de avizarea proceselor verbale de validare a pagubelor constatate la U.A.T. – urile Chiojdeni, Jitia, Vidra, Tulnici, Dumitrești, Boghești, Străoane, Bordești, Gugești și Urechești.

La punctul 5 au fost prezentate rapoartele operative de pagube, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase, întocmite la nivelul U.A.T. Nereju. Ținând seama de măsurile adoptate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 37 din 28.07.2020, la punctul 6 a fost prezentat în vederea aprobării proiectul de Hotărâre privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare și aprobarea Planului de măsuri/acțiuni pentru creșterea capacității de gestionare a crizei generate de pandemia de COVID-19, la nivelul județului Vrancea. În urma dezbaterilor pe marginea acestui proiect, membrii C.J.S.U. Vrancea au hotărât:

Art.1 (1) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în spațiile publice deschise și în intervalele orare care se încadrează în categoriile stabilite în Anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

(2) Categoriile de spații deschise prevăzute la art. 1 alin. (1), precum și intervalele orare în care purtarea măștii de protecție este obligatorie, sunt stabilite conform propunerii formulate de Direcția de Sănătate Publică Vrancea, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde au fost constatate dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară, stabilită în condițiile legii.

Citește și:   Sute de candele, aprinse la mormintele din cimitirele Focșaniului, la inițiativa Asociației Femeilor Ortodoxe (AFO) din Vrancea și Buzău

Art.2 (1) Primarii, în calitate de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență, identifică/stabilesc spațiile care se încadrează în categoriile prevăzute în Anexa nr. 1, punctele 1 și 2, respectiv, piețe agro-alimentare , inclusiv zonele de acces în incintele acestora și oboare, târguri, talciocuri, inclusiv zonele de acces în incintele acestora.

Art.3 Se exceptează de la măsura prevăzută la art. 1 alin. (1) următoarele categorii de persoane:

a) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută;

b) copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.

c) persoanele care suferă de afecțiuni/insuficiențe respiratorii ce afectează capacitatea de oxigenare, dovedite prin certificate medicale emis în acest sens.

Art.4 Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit art. 1 vor afișa la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție.

Art.5

(1) Se interzice comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice;
– în intervalul orar 22.00-06.00 în cursul săptămânii de luni până vineri;
– în intervalul orar 24.00-06.00 în zilele de sâmbătă și duminică;

(2) În afara intervalului menționat la alin. (1), operatorii economici care desfășoară aceste activități au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Art.6 Se interzice desfășurarea activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

Citește și:   Nicolai Mărăscu, primarul orașului Panciu: ”Fie ca Lumina Sfintelor sărbători să vă aducă pace și liniște în case!”

Art.7 Se aprobă Planul de măsuri/acțiuni pentru creșterea capacității de gestionare a crizei generate de pandemia de COVID-19, la nivelul județului Vrancea, conform Anexei nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art.8 Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare începând cu data de 01.08.2020.

Anexa 1.

Categorii de spații publice deschise pentru care se impune obligativitatea purtării măștii de protecție

Nr. crt. Categorie spațiu public deschis Interval orar în care purtarea măștii de protecție este obligatorie
1 Piețe agro-alimentare , inclusiv zonele de acces în incintele acestora 07.00-19.00
2 Oboare, târguri, talciocuri, inclusiv zonele de acces în incintele acestora 06.00-19.00
3 Piețe, piațete, grădini publice, parcuri, zone de agrement 08.00-23.00
4 Stații de așteptare pentru transportul în comun 00.00-24.00
5 Stații CFR, peroane, autogări 00.00-24.00
6 Parcări magazine/ spații comerciale, supermarket-uri, hipermarket-uri 00.00-24.00
7 Curți ale lăcașurilor de cult 07.30-13.00
8 Procesiuni religioase (înmormântări, pelerinaje și alte activități religioase) 00.00-24.00

Comunicat primit de la Instituția Prefectului

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.