ULTIMA ORĂ: Se redeschid Bisericile. Vezi măsurile propuse de Institutul de Sănătate Publică, din cadrul Ministerului Sănătății!

Institutul de Sănătate Publică a publicat în secțiunea de Transparență decizională o serie de măsuri care să fie aplicate după ridicarea stării de urgență. Măsurile pot suferi schimbări, modificări, astfel că propunerile celor interesați pot fi direcționate către e-mail-ul propuneri.relaxare@ms.ro.

În primul rând, se vor redeschide Bisericile, iar propunerea arată astfel:

Accesul persoanelor în lăcașele de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției. Accesul se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp per persoană. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 m.

UPDATE: Setul de măsuri privind slujbele în afara Bisericii se referă la purtarea măștilor și a mănușilor, împărtășania să se facă cu linguriță de unică folosință, iar sărutarea icoanelor să fie interzisă. Această propunere a stârnit deja nemulțumiri majore în rândul credincioșilor și a mai multor ierarhi din țară.

Setul complet de măsuri poate fi citit aici: Recomandari dupa 15 mai

Alte propuneri de relaxare socială după 15 mai, propuse spre dezbatere publică:

* Accesul în saloanele de coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică și frizerie se va face doar în baza unei programări prealabile și după ce clienților le va fi verificată temperatura. Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mănuși și mască, iar după fiecare client se va proceda la dezinfectarea instrumentarului și suprafețelor de lucru.

* Activitatea elevilor din clasele terminale (a 8 -a, a 12- a și a 13-a) se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi și va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor. Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare.

Citește și:   Ordonanțele Militare date de la instituirea stării de urgență pe teritoriul României

* Activitatea de examinare se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate, fără a fi obligatorie acordarea pauzelor.

Recomandări referitoare la desfășurarea activității cabinetelor stomatologice:

– Evitarea pe cât posibil a contactului cu personalul (nu strângeți mâna, mențineți o distanță de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuții, etc);

– În afara manoperelor de tratament, evitarea pe cât posibil a contactului cu pacientul;

– Permiterea accesului în camera de tratament doar a pacientului, cu excepția situațiilor speciale (copii, persoane dependente etc), caz în care se va limita accesul la o persoană însoțitoare;

– Nu se permite staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor, etc;

– La intrarea în cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool);

În contextul epidemiologic actual, având în vedere faptul că serviciile hoteliere de cazare nu au fost suspendate în perioada stării de urgență, dar acestea nu au funcționat datorită lipsei de clienți ca urmare a restricțiilor de circulație și având în vedere că în perioada următoare hotelurile pot oferi aceste servicii de cazare, însa nu în scop turistic, ci pentru motive precum deplasări în interes profesional, mentenanță, etc., în vederea protejării stării de sănătate a populației, se recomandă următoarele:

1. Hotelurile, prin specificul activității, sunt locuri în care oaspeții locuiesc temporar într-un spațiu restrâns, în care există un grad ridicat de interacțiune între oaspeți și angajați.

2. Aspectele care trebuie avute în vedere în mod deosebit sunt: cazarea oaspeților, alături de serviciile implicite (alimente și băuturi, curățenie, organizarea activităților etc.), și interacțiunile specifice acestor unități (oaspeți-oaspeți, personal-oaspeți și personal-personal).

Citește și:   COVID-19, situația la zi: Vrancea rămâne cu un singur caz pe teritoriul său, 32 de persoane în carantină și 717 persoane în izolare. Cazuri noi în scădere la nivel național: 43 astăzi, față de 49 ieri.

3. Fiecare membru al personalului trebuie să respecte cu strictețe măsurile de bază pentru protejarea împotriva COVID-19, cum ar fi igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii, și respectarea recomandărilor de a rămâne acasă și de a solicita asistență medicală, dacă au simptome specifice bolii.

Institutul de Sănătate Publică vine și cu o serie de recomandări pentru angajatori și angajați. Programul de lucru va fi decalat pentru a evita aglomerările la intrare/ieșire din incintă și pentru a limita numărul de angajați prezenți în același timp în aceeași incintă. Angajații vor purta obligatoriu măști. Angajaților li se va lua zilnic temperatură, iar cei cu temperatura peste 37 C vor fi trimiși acasă cu indicație de consultare a medicului de familie.

Informații preluate de pe Biziday.ro

FOTO: Arhivă.

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.