Cum justifică medicul epidemiolog Diana Stoica postura în care a fost surprinsă în zona cortului de triaj din curtea Spitalului Județean Focșani

Spitalul Județean ”Sf. Pantelimon” din Focșani ne-a transmis punctul său de vedere, semnat de medicii Gabriel Negoiță, director medical, Diana Stoica, medic epidemiolog și întocmit de referentul Alina Cosma, cu privire la imaginile pe care Ediție de Vrancea le-a publicat în ediția de ieri a ziarului nostru. Trecând peste morala și lecțiile predate în cadrul dreptului la replică, inadimisibile de altfel din partea unei instituții și a unui purtător de cuvânt (răspunsul trebuie să fie punctual, profesional, echilibrat, la obiect, fără lecții de morală) nu putem să nu constatăm următoarele:

1. Când e vorba de imaginea spitalului, răspunsurile sau drepturile la replică se trimit foarte repede de către purtătoarea de cuvânt Alina Cosma, soția managerului aflat în concediu medical Constantin Mîndrilă.

2. Ediție de Vrancea nu a primit răspunsuri la cererea înregistrată pe data de 20 martie decât după 6 zile, în fapt fiind vorba de un refuz pe linie de a fi informați pentru a informa mai departe publicul.

3. În conferința de presă organizată de comandantul militar Alexandru Keresztes, după preluarea funcției de manager interimar, acesta a oferit presei o mulțime de date despre situația din spital, date pe care Alina Cosma și Constantin Mîndrilă refuzaseră pe 26 martie să le pună la dispoziția ziarului nostru.

4. Ediție de Vrancea a mai adresat în această lună, prin cereri oficiale, mai multe întrebări despre situația de la spital. Referentul Alina Cosma nici măcar nu ne-a comunicat numărul de înregistrare al cererii noastre, darămite să ne trimită răspunsurile solicitate.

5. Ediția de Vrancea nu a denigrat pe nimeni prin publicarea fotografiilor de ieri cu medicul Diana Stoica. Dimpotrivă, am scris foarte clar că ”solicităm autorităților (DSP Vrancea, conducerea Spitalului Județean etc.) să transmită public dacă în imaginile prezentate medicul Diana Stoica are un echipament corespunzător, în condițiile în care pe pământul și pe iarba pe care calcă medicul epidemiolog, trec zilnic inclusiv câini și pisici care pot transmite microbi, dar și alți pacienți sau aparținători”.

Citește și:   România are nevoie stringentă de înregistrarea sistematică a proprietăților rurale

6. Practica CEDO permite o doză de exagerare din partea jurnaliștilor cu privire la informațiile prezentate, sute de procese fiind câștigate de jurnaliști (Marian Oprișan și Raluca Dan au pierdut recent procese în care judecătorii au decis că este permisă o doză de exagerare din partea ziariștilor) . Chiar și așa, Ediție de Vrancea nici măcar nu a exagerat publicând sau comentând tangențial pe marginea imaginilor respective, deoarece orice om care ar vedea fotografiile în cauză și-ar pune problema, evident, dacă medicul epidemiolog al spitalului este echipat corespunzător și dacă respectă procedurile și protocoalele medicale. Interesul public prevăzut de legislația în vigoare și de Constituția României sunt perfect justificate în ceea ce privește publicarea fotografiilor în cauză.

7. Ediție de Vrancea așteaptă răspunsuri și de la DSP Vrancea și de la Ministerul Sănătății, pentru a afla și punctul de vedere al celor două instituții, cu privire la imaginile prezentate.

8. Ediție de Vrancea a pus întrebări de bun simț, în contextul pandemiei actuale, nu a trunchiat adevăruri. A pune întrebări și a cere lămuriri pe tema imaginilor nu reprezintă publicarea unor neadevăruri sau a unor lucruri trunchiate.

UPDATE: Într-un reportaj realizat de Digi 24 la Focșani, anterior datei de 23 aprilie, reportaj prezentat pe 23 aprilie a. c., medicul epidemiolog Diana Stoica era în stradă (curtea spitalului, pe asfalt), de data asta îmbracată în haine de spital, cu o mulțime de asistente îmbrăcate în haine de spital în curte! În imaginile prezentate ieri de noi, același medic nu mai este în haine de medic în curtea spitalului, în zona cortului de triaj și în prezența personalului echipat corespunzător.

Citește și:   Cum a ajuns să moară tânărul de 24 de ani în lacul de la Doaga? I s-a făcut brusc rău în apă, nu mai putea da din mâini, a spus că a obosit dintr-o dată, iar un prieten a încercat să-l scoată ridicându-l de trei ori la suprafața apei!

Cristi IRIMIA, redactor-șef Ediție de Vrancea

Mai jos, publicăm integral dreptul la replică trimis pe adresa redacției!

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.