Creștinii, linșați mediatic în ”Adevărul”, de Ștefan Borcea, într-o manieră ce aduce aminte de anii ’50. UPDATE: Borcea a trecut la amenințări când a fost contactat. ”Dacă îndrăznești să mi te mai adresezi vreodată, o să ai de-a face cu mine”

Publicația ”Adevărul” (urmașa ziarului comunist ”Scînteia”) a lansat un atac mediatic, prin angajatul Ștefan Borcea (foto stânga) la adresa avocatei Ana-Corina Săcrieru, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe (AFO) din Episcopia Buzăului și Vrancei, o asociație care numără peste 8.000 de membre și care a făcut și împărțit în ultimele 7 zile pachete cu dezinfectanți pentru 470 de parohii (foto dreapta) din Vrancea și Buzău. Totodată, AFO hrănește zilnic, cu două mese, un număr de 140 de oameni.

 

Într-un articol postat astăzi, Adevărul și angajatul Borcea susțin că avocata Ana-Corina Săcrieru îndeamnă la nesupunere civică prin interpretarea dată ordonanței militare dată de Ministerul Afacerilor Interne.

Cităm din Adevărul: ”Practic, în text avocata face un îndemn voalat către credincioşi de a merge în continuare la biserici şi să se reculeagă în afara ei. Lucru care vine în contradicţie cu măsurile stabilite de Sfântul Sinod (nota redacției noastre:  FALS, nu Sfântul Sinod a stabilit măsurile, ci Cancelaria, adică secretariatul, care nu este unul și același lucru cu Sf. Sinod, acesta fiind totalitatea episcopilor din România) al Bisericii Ordodoxe Române, care îndeamnă credincioşii să-şi organizeze acasă „un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni şi de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor„.

În realitate, Ana-Corina Săcrieru nu a instigat la nesupunere față de ”măsurile stabilite de Sf. Sinod”, postarea ei pe Facebook fiind realizată cu 10 ore înainte de comunicatul Cancelariei. Iar Cancelaria s-a consultat cu Ministerul Afacerilor Interne înainte să dea comunicatul! Inclusiv azi, art. 3 alin 2 din Ordonanta 1/2020 este neabrogat si nemodificat. Mai mult, măsurile anunțate de Cancelarie nu au fost stabilite de Sfântul Sinod al BOR, așa cum tot eronat se prezintă în articolul din ”Scînteia”. Sfântul Sinod este, așa cum am mai precizat, adunarea tuturor episcopilor din România, ceea ce nu s-a întâmplat după ordonanță.

Practic, printr-o documentare deficitară, o neînțelegere a chestiunilor juridice din ordonanță (din partea angajatului de la Adevărul) și o înfierare tipică anilor ’50 parcă, autorul articolului linșează mediatic creștinii, atacul la adresa avocatei Săcrieru fiind perceput ca un atac la adresa creștinilor din România. Și asta nu se întâmplă prima oară în ceea ce-i privește pe Adevărul și Ștefan Borcea. (Cristi IRIMIA)

UPDATE: În calitate de cititor al Adevărului (ocazional, ce-i drept), am vrut să-i transmit lui Ștefan Borcea opiniile mele despre maniera în care a scris articolul, pentru că eram interesat de argumentele pe care le-a avut în vedere când a scris materialul. A urmat o amenințare directă, în stil securisto-comunist, a angajatului de la Adevărul: ”Dacă îndrăznești să mi te mai adresezi vreodată o să ai de-a face cu mine. (..) Să nu zici că nu ți-am spus”. Cu alte cuvinte, dacă ai curajul să-ți spui opinia, să ceri o explicație sau o clarificare, ori să aduci o critică vreunui angajat de la Adevărul, ești bun de pus la zid, amenințat și avertizat.

În opinia ”scânteiștilor”, cititorii sunt buni doar de citit articolele. Atât și nimic mai mult. Nu ai dreptul să gândești, să ridici obiecții, să afli detalii care i-ar deranja. ”Scînteia” este organul suprem ”de partid și de stat”, așa că trebuie să te aștepți să fii înfierat cu mânie proletară. Fix ca pe timpul securității comuniste de tristă amintire.

Comunicatul de presă emis de Asociația Femeilor Ortodoxe, după apariția articolului:

Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului si Vrancei solicită publicației “Adevărul” si angajatului acestei publicații, Stefan Borcea, să retracteze articolul calomnios intitulat “Îndemn la nesupunere al președintei Asociatiei Femeilor Ortodoxe . Cum interpretează ordonanța militară care interzice slujbele religioase cu public”.

Nici Asociatia noastră si nici președinta acesteia, dna avocat Ana – Corina Săcrieru nu au instigat la nesupunere, atunci când, prin articolul juridic postat în calitate de avocat si nu de președintă a Asociatiei, cu 10 ore inainte de comunicatul emis de Patriarhia Română (aceasta însăși afirmând că a emis acest comunicat pe baza “consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne”) s-a arătat că art. 3 alin 2 din Ordonanța militară nr. 1/2020 – care permite(a) posibilitatea prezenței credincioșilor in afara lăcașurilor de cult, cu respectarea distantei legale dintre ei si a numărului maxim de 100 de persoane – nu a fost abrogat ori modificat in vreun fel de Ordonanța 2/2020. De altfel, existenta nemodificata a acestei dispozitii legale a fost subliniată in tot spațiul public românesc din presa on-line, pe parcursul întregii zile de duminică, 22 martie 2020.

Titlul articolul este tendențios, continutul are erori formulate cu rea-credintă, iar ansamblul articolului amintește de infierările comuniste ale anilor ‘50.

Notificăm public, pe această cale autorul si publicația că menținerea articolului aduce grave prejudicii de imagine Asociatiei noastre si presedintei acesteia, motiv pentru care vom recurge la toate căile juridice pentru regmentarea acestei situații. Asociatia noastră, prin efortul presedintei Ana Săcrieru, al Inaltpreasfintitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, presedinte de onoare si al celor peste 8000 de membre a făcut si împărțit in ultimele 7 zile pachete cu dezinfectanți pentru 470 de parohii si hrănește zilnic, cu două mese pe zi, un număr de 140 de oameni. Interpretarea juridică prin redarea literală a unei dispozitii legale neabrogate nu reprezintă instigare la nesupunere civică. Atacul la persoana si la valorile crestine realizat prin articolul mentionat reprezintă insă instigare la ură, dovadă fiind comentariile publice generate de acest articol.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.