Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat o vizită în Irlanda, purtând discuții cu membrii comunității românești și cu reprezentanții autorităților locale

Comunitatea românească din Republica Irlanda a fost în atenția secretarului de stat Ovidiu Burdușa în cadrul primei vizite de lucru pe care a efectuat-o de la preluarea conducerii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Astfel, în perioada 20-24 februarie a.c., demnitarul s-a deplasat în Republica Irlanda, la Dublin, unde a avut întrevederi cu reprezentanți ai administrației publice centrale, membri ai comunității românești și de afaceri din Irlanda, precum și ai clerului.

În prima parte a vizitei de lucru, secretarul de stat s-a întâlnit cu Kingsley Aikins, fondator al Institutului „The Networking” din Irlanda, unde s-au discutat teme precum dezvoltarea de strategii prin care să se faciliteze comunicarea cu cei din diaspora și implementarea de politici publice, programe și proiecte în beneficiul acestora. Totodată, Ovidiu Burdușa a discutat și cu reprezentanți ai mediului de afaceri românesc din Dublin, felicitându-i pentru reușitele și munca pe care aceștia o depun în afara granițelor.

Agenda întâlnirilor a continuat cu o întrevedere cu Oonagh Buckley, secretar general adjunct din cadrul Ministerului Justiției și Egalității și cu Geoffrey Keating, director al Direcției pentru Irlandezii din Străinătate din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului.

Discuțiile s-au concentrat pe schimburile de bune practici între cele două state în domeniul politicilor publice pentru diaspora, precum și drepturile și responsabilitățile românilor în calitate de cetățeni europeni pe piața forței de muncă.

În continuarea vizitei, demnitarul român a avut o întâlnire și cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc la sediul Ambasadei României la Dublin, unde le-a vorbit celor prezenți despre proiectele DRP pe anul 2020, despre noutățile și îmbunătățirile aduse Ghidului de finanțare nerambursabilă, subliniind în același timp deschiderea DRP în consolidarea coeziunii mediului asociativ românesc de pretutindeni.

Citește și:   ANUNȚ: Societate comercială din Focșani face angajări! Relații la telefon: 0725352858.

În același timp, vizita a prilejuit și participarea delegației DRP la evenimentul organizat de asociația ITACA, „Dragobete vs Valentine’s Day- Păstrarea și continuitatea tradițiilor populare în rândul diasporei românești”, eveniment care și-a propus să ilustreze importanța păstrării tradițiilor autentice românești. Discuțiile au avut ca scop aprofundarea legăturilor cu comunitatea românească din zonă, precum și prezentarea priorităților DRP.

La întrevederi au participat și E.S. Manuela Breazu, Ambasadorul României în Irlanda, Florina Sava, prim-colaborator/ Ministru Plenipotențiar și senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României.

Agenda vizitei de lucru a continuat cu participarea secretarului de stat alături de credincioșii români la Sfânta Liturghie de la Biserica Ortodoxă Română Dublin West ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Columba”, oficiată de un sobor format din patru preoți. Au fost distribuite suporturi de curs și cărți în limba română, marcându-se astfel rolul important pe care educația în limba română îl are în păstrarea identității lingvistice a românilor de pretutindeni, dar și importanța pe care Biserica o are în menținerea și promovarea spiritualității conaționalilor noștri.

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.