VIDEO: Proiect național al Federației Asociațiilor de Elevi (FAE) privind valorile culturii românești în educația școlară

Reperele culturii românești din educația școlară astăzi” este denumirea proiectului național al Federației asociațiilor de elevi (FAE), început anul trecut la Botoșani și continuat anul acesta și în alte localități din țară. Proiectul constă în conferințe tematice și evenimente cultural-artistice derulate de Federație inclusiv în rândul elevilor din comunitățile din mediu rural cu scopul de a le prezenta într-un mod viu valorile culturii autentice românești. Însă, așa cum a fost subliniat și la conferința din Botoșani, de început a proiectului, conferință intitulată “Educație și conștiință” și care l-a avut ca invitat pe istoricul Mircea Platon – “obiectivul acestui proiect este acela de a identifica valorile culturii române care se mai regăsesc ori care lipsesc din educația școlară de astăzi”.

Proiectul Federației asociațiilor de elevi a primit deja cuvenita reflectare în presă, revista “Contemporanul”, revistă ce apare sub egida Academiei Române, evidențiind în numărul ei din Decembrie 2019, conferința de debut a proiectului național.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, proiectul a primit aplicabilitate și mai concretă: evenimente cultural – artistice de promovare în rândul elevilor, prin interpretări de excepție, ale unor crâmpeie reprezentantive din cultura română.

Astfel, sâmbătă, 11 ianuarie 2010, de această dată la Focșani, în Vrancea, FAE în parteneriat cu cu Asociația elevilor din judetul Vrancea (AEV), cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Biblioteca județeană ”Duiliu Zamfirescu”, a realizat evenimentul “Temei și dăinuire în cultura română”, eveniment deschis metaforic printr-o Demonstrație culturală – un moment dramaturgic – privind temeiul și șansa de dăinuire a culturii române în viziunea marilor români care au făcut-o. “Am ales să deschidem astfel pentru că acest moment dramaturgic poate fi o bună călăuză în redescoperirea veritabilei culturi române” a spus Nicolae Săcrieru (foto stânga), președintele Federației. Astfel, publicul larg a ascultat ce credeau Mircea Eliade, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Vasile Băncilă, Simion Mehedinti, Petre Tuțea, Mihai Eminescu și altii despre temeiul care a fundamentat cultura română și despre șansa ei de dăinuire.

Citește și:   ULTIMA ORĂ: Vom avea alegeri în două tururi pentru primari!

Demonstrația a fost urmată de un concert de pian de excepție susținut de Matei Lăbunț, un tânăr elev despre care s-a spus că are degetele lui Dinu Lipatti și care este deținătorul mai multor premii întâi în țară și peste hotare.

Geplaatst door Federația Asociațiilor de Elevi op Zaterdag 11 januari 2020

Mai multe poezii din Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ion Barbu și Ana Blandiana au fost recitate de tinerii interpreți, membri ai Asociației elevilor din județul Vrancea. Evenimentul s-a incheiat cu o scenetă satirică. Explicația cu care aceasta a fost precedată a lămurit rostul ei într-un eveniment despre cultura română: “Ceea ce v-am dăruit până acum este un crâmpei din veritabila cultură română, aceea care – preț de câteva generații, a transmis un set de valori bine definit care a format mari români. Propriu acestei culturi este și capacitatea de a sensibiliza, de a provoca emoții, de a transmite mesajul în așa fel încât să îți pătrundă în inimă și să îți lumineze mintea. Întrebarea pe care ne-o punem este însă dacă educatia școlară astăzi mai reflectă în întregime aceste caracteristici. Pentru că orice lipsă a culturii din educație înseamnă că noi, generația care urmăm, pierdem din valoare, din menirea de a a fi noi înșine, din misiunea de a trăi și de a gândi așa cum și-ar fi dorit să fim marii oameni de cultură din care v-am citat. Din comedia ,,Cum să fii iubit de elevi” scrisă de Nicolae Săcrieru și premiată la concursul de dramaturgie I. L. Caragiale, vom vedea către ce ne putem îndrepta, dacă nu suntem atenți să păstrăm cultura autentică în educație!

Citește și:   Veste antiglonț pentru cei care apără ”aurul verde”, propunerea senatorului Cătălin Toma, după drama pădurarului Liviu Pop, ucis în Maramureș

Adrian Țiglea, reprezentantul Bibliotecii Județene “Duiliu Zamfirescu” a încheiat menționând rolul fundamental pe care îl are păstrarea culturii române în educație, în acest sens amintind Cenaclul Intitulat “Mari personalității ale culturii” realizat bilunar de Bibliotecă în parteneriat cu Asociația elevilor din Județul vrancea.

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.