Judecătoria Focșani își întrerupe activitatea de judecată, cu excepția cauzelor urgente

În zilele de 21.01.20120 şi 22.01.2020, a fost convocată Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Focşani, potrivit dispoziţiilor art. 17 alin. 1 cu referire la art. 16 lit. c din Regulamentul de Ordine Interioară al instanțelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1375 din 17 decembrie 2015, cu modificările ulterioare, având ca ordine de zi adresa Consiliul Superior al Magistraturii – Cabinet Preşedinte nr. 1210/17.01.2020, cu privire la formularea unui punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituțional al judecătorilor, precum şi stabilirea eventualelor forme de protest care se pot adopta cu referire la iminenta abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu.

În cadrul Adunării Generale s-a avut în vedere existenţa pe rolul Camerei Deputaților a propunerii legislative PL-X 292/2019, având ca obiect eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, față de care Judecătoria Focşani îşi manifestă poziţia fermă în sensul că menţinerea pensiilor de serviciu este necesară atât pentru garantarea independenței financiare a judecătorilor, cât şi pentru respectarea jurisprudentei clare a Curţii Constituţionale în sensul că pensia de serviciu a magistraţilor și personalului auxiliar de specialitate constituie o garanție a independenței judecătorilor, pe care legiuitorul nu o poate suprima. S-a stabilit că pensia de serviciu a magistraţilor nu constituie un beneficiu al acestora, ci o compensaţie pentru activitatea depusă în condițiile existenței unor interdicţii şi incompatibilități incomparabile cu cele ale altor categorii profesionale.

Mai mult, s-a observat că în Decizia nr. 873/2010, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 433/2010, Curtea Constituțională a reţinut fără echivoc că instituirea pensiei de serviciu pentru magistraţi „nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituindo compensaţie parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii”. Acest statut special stabilit de Parlament prin lege este mult mai sever, mai restrictiv, impunând magistraţilor „obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asigurați nu le au’.

Citește și:   Captură URIAȘĂ! Somn de 24,6 kg pescuit de un vrâncean în zona Vadu Roșca, pe Siret!

In aceste condiţii, prin Hotărârile nr. 1/21.01.2020 și nr. 2/22.01.2020, cu majoritate de voturi, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Focşani, a hotărât următoarele:

1. Exprimarea unui un punct de vedere negativ pentru modificările propuse, fiind ferm şi
gării pensiei de serviciu, militând în sensul menţinerii regimului pensiei de serviciu a magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, conform dispoziţiilor legale în vigoare, fără nici un fel de alte amendamente sau modificări.

2. Întreruperea activităţii de judecată a Judecătoriei Focşani, zilnic, între orele 10.00 – 12.00, cu începere din data de 23.01.2020 și până la retragerea sau respingerea propunerii legislative de eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor, cu excepţia cererilor cu măsuri preventive forinulate pe completurile de JDL.

3. Susţinerea demersurilor personalului auxiliar de specialitate privind menţinerea pensiei de serviciu şi pentru această categorie de personal.

Conducător Birou de informare și relaţii publice
Judecător Păun lonel-Iulian

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.