Alegeri în siguranță! Ce trebuie să știi despre infracțiunile electorale!

Reprezentanții vrânceni ai Ministerului Afacerilor Interne au anunțat că vor desfășura activități specifice pe raza județului Vrancea, astfel: 556 de polițiști, 224 de jandarmi, 169 de reprezentanți ai I.S.U. Vrancea și 24 de lucrători din cadrul altor structuri M.A.I. vor fi angrenați în misiunile de protecție a locurilor de depozitare și de transport a documentelor și materialelor electorale, în protecția secțiilor de votare, asigurarea ordinii publice, cercetarea incidentelor electorale, precum și în rezerve de intervenție.

Infracțiunile electorale sunt prevăzute la articolele 385 – 393 din Codul Penal.

Astfel, potrivit articolului 385 (Împiedicarea exercitării drepturilor electorale):

(1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, art. 386 (Coruperea alegătorilor) prevede că:

(1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 389: Violarea confidențialității votului
(1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amenda.

Citește și:   Monumentele din Focșani, vizitate în cadrul turului ghidat ”Descoperă Focșaniul”

Art. 390: Nerespectarea regimului urnei de vot
(1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Încredințarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiții decât cele prevăzute de lege se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 391: Falsificarea documentelor și evidențelor electorale
(1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.

În Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României sunt prevăzute contravențiile ce pot fi săvârșite în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor Președintelui României. Printre acestea se numără următoarele fapte:
a) înscrierea cu bună ştiinţă a unui alegător în mai multe liste electorale permanente, înscrierea în listele electorale sau listele electorale suplimentare a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot;

g) încălcarea dispoziţiilor referitoare la afişarea propunerilor de candidaturi prevăzute la art. 31 alin. (3);
i) neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea şi consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări;
j) distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a listelor electorale suplimentare;
l) afişarea listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a listelor electorale suplimentare; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite;
o) refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate în localul secţiei de votare, cu excepţia cazurilor în care preşedintele biroului electoral al secţiei de votare limitează accesul persoanelor acreditate în localul secţiei de votare datorită mărimii acestuia;
t) continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat;
z) nerespectarea dispoziţiilor art. 41 privind afişajul electoral;

Citește și:   A murit avocata Eugenia Patrulius (Baroul Vrancea). Dumnezeu să o ierte!

ART. 56
(1) Contravenţiile prevăzute la art. 55 lit. b), c), d), e), g), j), k), l), m), o), p), ş), ţ), u), v), z), ab) şi ac) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, cele de la lit. f), h), q), t), w), x) şi aa), cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), i), n), r), r^1), s) şi y), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.
(la 28-07-2019 Alineatul (1) din Articolul 56 , Capitolul IV a fost modificat de Punctul 29, Articolul I din LEGEA nr. 148 din 24 iulie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 617 din 25 iulie 2019)

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.