Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și platforma civică apolitică “ÎMPREUNĂ” au organizat duminică, 3 noiembrie, la Ateneul Popular “Mr. Gheorghe Pastia” conferința “România. Jertfă și memorie” susținută de pr. prof. dr. Gheorghe Holbea și de scriitorul Mihai Gheorghiu, precum și vernisajul unei expoziții de excepție cu chipurile mărturisitorilor români care au pătimit în temnițele comuniste, realizate de graficiana Aida Șușter-Boțan.
La eveniment au participat peste 200 de persoane din Focșani.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu Anania, părinții Sofian Boghiu, Iustin Pârvu, Dumitru Stăniloaie, Adrian Făgețeanu, Paisie Olaru și gânditorii Vasile Voiculescu, Rady Gyr, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide sunt doar unele dintre chipurile exprimate grafic de Aida Șușter-Boțan, într-un omagiu tulburător, prin expresia lui artistică, adus jertfei lor inegalabile.
Graficiana Aida Șușter – Boțan a mărturisit că scopul expoziției sale este acela de a aduce în memoria generației prezente personalitățile mărturisitorilor pentru că “cine nu își cunoaște istoria, va trăi drama repetării ei”.
În cadrul conferinței, scriitorul Mihai Gheorghiu (foto dreapta), președintele platformei civice apolitice “Împreună” a spus despre mărturisitorii din temnițele comuniste că “reprezintă o galerie impresionantă care se opune definiției care ni se impune astăzi despre poporul român că ar fi un popor care nu știe să trăiască, nu știe să moară. Ei vin și dau mărturie că nu este așa”, subliniind totodată că “Adevărul și libertatea întru Hristos trebuie apărate nu numai în conjuncturi speciale, tragice, ci trebuie apărate zi de zi” și că este esential ca aceste modele să fie cunoscute de generația tânără, atât timp cât astăzi s-a început vehicularea unor neadevăruri prin care se încearcă diminuarea atrocităților regimului comunist în România.
Părintele profesor Gheorghe Holbea (foto stânga) a evocat personalitatea fiecăruia dintre mărturisitorii ale căror chipuri au fost expuse publicului, accentuând jertfa de care au dat dovadă și minunile pe care fiecare dintre ei le-a trait în închisoare.
Ana – Corina Săcrieru, Președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a explicat că “Aceste modele ne definesc sub aspectul identității și al tăriei cu care ne apărăm valorile și cu care le transmitem mai departe generației viitoare. Pentru că socoteală vom da despre cît și cum am transmis generației următoare adevărul despre jertfa lor. România nu este doar jertfa lor, ci este și memoria noastră despre jertfa lor.”
Prezent la evenimentul din Focșani, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a felicitat organizatorii și a subliniat importanța transmiterii către generația tânără a adevărului istoric despre mărturisitorii din temnițele comuniste.
Gheorghe Median, istoric descria astfel chipurile realizate de graficiana Aida Șușter-Boțan: „sunt portretele unor personalități despre care am citit, despre care am vorbit și se vorbește, dar din păcate mult prea puțin față de ceea ce au făcut pentru credina ortodoxă și pentru neamul românesc. Închiși în închisorile mai atroce decât ni se spune nouă, mai dure decât au lăsat să scrie istoricii care au făcut istoria recentă României, cei care au fost acolo au fost amenințați cu moartea, cu distrugerea lentă, cu închisori care au durat 2 sau 4 ani, cu reîncarcerări care au durat alți ani, cu scoaterea din câmpul muncii, din activitățile pe care știau să le facă, cu distrugerea lentă a personalității lor„.
Expoziția este itinerantă, având loc, de-a lungul timpului, în mai multe locuri din țară, precum Muzeul Mitropoliei Moldovei, Muzeul Mănăstirii Antim din București, alte galerii de artă din București, Muzeul Etnografic din Botoșani, Muzeul de Istorie din Suceava și Consiliul Județean Buzău.
Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ este o platformă civică națională compusă din intelectuali și 506 ong-uri la nivel național, având numai în Vrancea peste 33.000 de persoane fizice și 27 ong-uri – care au și susținut demersul anterior de anvergură al referendumului despre definirea căsătoriei, platformă apolitică care are drept scop apărarea valorilor de esență conservatoare ale poporului român, în context european, dar și acțiunea social creștină a mirenilor în sprijinul acțiunii sociale pe care o realizează Biserica.
Asociația Femeilor Ortodoxe a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei organizează acest tip de manifestări, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian – Președintele de onoare al Asociației, în virtutea scopului statutar, și anume implicarea femeilor de credință creștină ortodoxă în renașterea spirituală a poporului român și deșteptarea spiritului misionar creștin-ortodox.